Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова вълна на руски въздушни удари срещу Украйна, след като Киев си осигури западни танкове

Общо 11 души бяха убити по време на руските атаки с ракети и дронове срещу Украйна в четвъртък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртъ Русия осъществи в час пик ракетен обстрел срещу Украйна, след като ден по-рано Киев си осигури обещанията на Запада за десетки модерни бойни танкове, за да се опита да отблъсне руската инвазия, съобщава Ройтерс.

Общо 11 души бяха убити по време на руските атаки с ракети и дронове срещу Украйна в четвъртък, заяви говорител на Държавната служба за извънредни ситуации Александър Хорунжий, предаде Ройтерс.

Други 11 души бяха ранени при атаките, които обхванаха 11 региона и нанесоха щети на 35 сгради, каза Хорунжий пред украинската телевизия.

Украинската армия заяви по-рано днес, че е свалила всичките 24 дрона, изпратени през нощта от Русия, включително 15 около столицата, без да се съобщава за щети.

Но скоро след това в цяла Украйна прозвучаха предупреждения за въздушно нападение, докато хората отиваха на работа, а високопоставени служители казаха, че средствата за противовъздушна отбрана свалят приближаващите ракети.

Русия е изстреляла повече от 30 ракети срещу Украйна в четвъртък, разкри говорителят на украинските Военновъздушни сили Юрий Игнат.

Игнат каза пред местните медии, че "системите за противовъздушна отбрана работят", за да свалят ракети, изстреляни от приблизително шест руски стратегически бомбардировач Ту-95, които "вероятно" са излетели от района на Мурманск в Русия.

Малко по-късно през деня главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни описа ракетните атаки срещу страната тази сутрин като "масирани", посочвайки, че Русия е използвала различни ракети с въздушно и морско базиране.

"Врагът изстреля 55 ракети с въздушно и морско базиране (Х-101, Х-555, Х-47 "Кинжал", "Калибър', Х-59) от самолети Ту-95, Су-35, МиГ-31К и от кораби от Черно море", заяви Залужни в публикация в Telegram в четвъртък.

"Силите и средствата за противовъздушна отбрана на въоръжените сили на Украйна унищожиха 47 крилати ракети, 20 от които в района на столицата“, отбеляза той, като добави, че три от четирите управляеми въздушни ракети Х-59 не са достигнали техните цели.

Залужни посочи, че целта на Русия - "оказване на психологически натиск върху украинците и унищожаване на критична инфраструктура" - не се е променила.



Кремъл заяви в четвъртък, че разглежда обещаната доставка на западни танкове на Украйна като "пряко участие" на Съединените щати и Европа в 11-месечния конфликт, нещо, което и двете отричат.

В столицата тълпи от хора се скриха в подземни метростанции. Кметът Виталий Кличко каза, че един човек е бил убит и двама ранени, когато ракета е ударила нежилищни сгради в южната част на града.

Военната администрация на Киев съобщи, че повече от 15 ракети, изстреляни срещу Киев, са били свалени, но призова хората да останат в убежищата.

Най-големият частен производител на енергия в Украйна - DTEK заяви, че извършва аварийни спирания на електрозахранването в Киев, околния регион, както и регионите на Одеса и Днепропетровск поради непосредствена опасност.

В Одеса, черноморското пристанище, определено в сряда от културната агенция на ООН ЮНЕСКО за обект на "Световно наследство в опасност", руските ракетни удари са повредили енергийната инфраструктура, съобщи областната военна администрация, предаде Ройтерс.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза в четвъртък, че ракетният удар на Русия по южния пристанищен град Одеса е отговорът на президента Владимир Путин на решението на ЮНЕСКО да постави града в списъка на застрашените обекти на световното наследство.



Западни анализатори отбелязват, че атаките срещу градовете в Украйна са по-скоро опит за сломяване на морала, отколкото стратегическа кампания.

Очаква се и двете страни да започнат нови сухопътни настъпления през пролетта и Украйна търси стотици модерни танкове с надеждата да ги използва, за да пробие руските отбранителни линии и да си върне окупираните територии на юг и изток.

И Украйна, и Русия досега разчитаха предимно на танкове Т-72 от съветската епоха, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна