Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските танкове ще бъдат доставени на Украйна в края на март

Танк "Леопард 2" на германска армия, архив.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Танковете Leopard, обещани от Германия да помогнат на Украйна да отблъсне инвазията на Русия, ще пристигнат в "края на март, началото на април", каза германският министър на отбраната Борис Писториус в четвъртък, цитиран от АФП.

Обучението на украинските войници на германските бойни машини на пехотата Marder ще започне през следващите няколко дни, добави той, „а за украинските войници, които ще се обучават на Leopard, това ще бъде малко по-късно“.

Берлин най-накрая се съгласи да достави мощните германски танкове Leopard в сряда след седмици на силен натиск от страна на Киев и много от неговите европейски съюзници.

Германия ще предостави 14 танка Leopard 2 A6 от своите доставки за Бундесвера, каза канцлерът Олаф Шолц пред германския парламент.

Той също така дава одобрение на други европейски страни да изпратят произведените в Германия танкове от собствените си запаси в Украйна, с цел бързо сглобяване на "два танкови батальона с танкове Leopard 2 за Украйна".

Leopard 2 се смята за един от най-добре представящите се модели танкове в света и се използва широко в цяла Европа, което означава, че резервни части и боеприпаси могат лесно да бъдат доставяни.

По-късно Съединените щати също казаха, че ще изпратят 31 танка Abrams, едно от най-мощните и сложни оръжия в американската армия.

Въпреки че западните страни вече изпратиха на Украйна всичко - от артилерия до системи за противоракетна отбрана Patriot, танковете дълго време се смятаха за твърде далечна стъпка, рискувайки все по-голяма ответна реакция от Русия.

В четвъртък говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че Русия разглежда доставките на танкове като "пряко участие в конфликта".

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени