Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блинкън: Инцидентът с китайския балон е "безотговорен акт"

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън отбеляза в петък, че присъствието на китайски балон за наблюдение в американското въздушно пространство представлява "безотговорен акт", потвърждавайки, че след инцидента той е отменил плановете си да пътува до Кита.

"Държавният департамент отбеляза изразеното от КНР (Китайската народна република) съжаление, но смята, че това е безотговорен акт и явно нарушение на суверенитета на САЩ и международното право, което подкопава целта на пътуването. Държавният секретар обясни, че в светлината на този продължаващ проблем няма да бъде подходящо да посети Пекин в настоящото време", се отбелязва в изявлението на Блинкън.

Държавният департамент публикува съобщението след разговор на Блинкън с директора на Централната служба за външни работи на Китай Ван И.

Междувременно китайски шпионски балон промени курса си и сега вече се носи на изток на около 18 300 метра височина над централната част на Съединените щати, демонстрирайки способност за маневриране, заяви от американската армия в последния обрат на шпионската сага, която накара Антъни Блинкън ще отложи посещението си в Китай, предаде Ройтерс.

Разкритието за маневреността на шпионския балон директно оспорва твърдението на Китай, че балонът е просто цивилен дирижабъл, който се е отклонил на територията на САЩ, след като е бил издухан извън зададения курс.

Републиканският американски сенатор Джери Моран пък посоч, че е получил доклади за балон над североизточен Канзас и е в контакт с Пентагона относно китайския шпионски балон.

"Китай нахлу във въздушното пространство на САЩ и администрацията на Байдън трябва да предприеме действия за справяне с тази ситуация. По-нататъшното забавяне е неприемливо. Получих доклади за балон над североизточен Канзас и съм в контакт с Министерството на отбраната относно действията, които се предприемат за защита хората от САЩ и и в частност от Канзас относно тази заплаха“, написа сенатор Моран в "Туитър".

Националната метеорологична служба в Канзас Сити също каза, че има няколко доклада в северозападен Мисури за голям балон, който се вижда на хоризонта.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна