Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският посланик: Много дълго време от българския народ се краде

Робърт Диксън, посланик на Великобритания в България
Снимка: gob.uk

За първи път определяме лица от Европа като рискови за тежка корупция. Това каза в интервю за предаването „120 минути“ на бТВ посланикът на Обединеното кралство в България Робърт Диксън.

Това доказва нашата решимост да се борим с корупцията по цял свят, независимо къде по света, добави дипломатът.

В петък САЩ и Великобритания обявиха налагането на санкции на няколко физически и юридически лица от България. Санкционирани от Министерството на финансите на САЩ по закона „Магнитски“ са Румен Овчаров, Александър Христов Николов, Иван Генов, Николай Малинов и Владислав Горанов – "за тяхното широко участие в корупционна дейност в България".

Великобритания обяви налагането на санкции срещу Делян Пеевски, Илко Желязков и Васил Божков.

Подчертаваме сериозността на корупционните деяния, извършени от тези лица в България. Много дълго време от българския народ се краде имущество, активи и българският народ е лишен от онова, което му е необходимо за социално-икономическо развитие, каза в интервюто си днес Диксън.

Той посочи, че наложените от Великобритания санкции са в съгласие с американските им партньори. Мерките, които са въведени в петък, ще прекратят достъпа на тези три лица до британската финансова система. Те няма да могат да търгуват, да извършват стопанска, икономическа дейност в нашата страна, със субекти, регистрирани в нашата страна, обясни Диксън. По думите му тримата санкционирани нямат да могат да влизат в Обединеното кралство, дори и транзитно.

Първата жертва на корупцията в България са българските граждани, които виждат трудно изкараното от тях имущество, средства и ресурси да изчезват в ръцете на едно малцинство корумпирани. Корупцията се отразява на функционирането на институциите, на общественото доверие и отваря вратите за намеса от враждебни държави, допълни Робърт Диксън.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна