Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Новак: Русия ще изнася 80% от своя петрол за "приятелски" държави през 2023 г.

Александър Новак, руски вицепремиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският вицепремиер Александър Новак съобщи в понеделник, че страната ще продължи да пренасочва доставките на петрол към "приятелски" държави, насочвайки към тези страни почти 80% от доставките си през 2023 година.

"Що се отнася до доставките за държави, които подкрепят нелегитимни ценови ограничения, тук нашата позиция е широко известна и остава непроменена - такива страни няма да получават руски петрол", каза Новак пред списание Energy Policy.

Вицепремиерът също така твърди, че "въпреки външните ограничения", напредъкът с руските проекти за втечнен природен газ (LNG) остава основен приоритет и подчерта, че има "потенциал" за растеж на доставките на газ за Азиатско-тихоокеанския регион.

"За тази цел "Газпром" работи върху ускоряването на изграждането на Далекоизточния маршрут, както и на газопровода "Силата на Сибир 2"", добави той.

В края на миналата работна седмица Александър Новак обяви, че Русия ще се стреми доброволно да намали производството си на петрол с 500 000 барела на ден през март в опит да "възстанови пазарните отношения".

Говорейки тогава пред репортери, Новак повтори, че Москва отказва да се придържа към каквито и да било тавани на цените на петрола, наложени от западните страни, и няма да продава своя суров петрол на онези, които "пряко или косвено" спазват тези ценови ограничения. Той подчерта, че таванът на цените на петрола и на нефтените продукти "е намеса в пазарните отношения".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна