Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байерн шокира ПСЖ в Париж

Лионел Меси не можа да помогне на ПСЖ срещу Байерн
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отборът на Байерн Мюнхен спечели с минималното 1:0 гостуването си на ПСЖ в първия мач от 1/8-финалите на Шампионска лига. Разликата отново направи гол на бившия играч на френския гранд - Кингсли Коман. Същият сценарий се разигра и през 2020-а година, когато двата отбора се срещнаха във финала на най-престижния европейския клубен турнир.

Първото полувреме на срещата не оправда големите очаквания. Байерн владееше повече топката, докато ПСЖ приемаше играта в своята половина и чакаше своя шанс на контраатака. Пасивността на домакините беше наказана от Коман в 53-тата минута.

ПСЖ влезе в ритъм едва след появяването в игра на Килиан Мбапе. Той не беше в най-доброто си състояние заради контузия и бе оставен на резервната скамейка. Домакините дори стигнаха до гол, който не беше зачетен заради минимална засада на Нуно Мендеш.

В добавеното време на мача Бенжамен Павар си изкара втори жълт, съответно червен картон. Поради тази причина той няма да е на разположение на Юлиан Нагелсман за реванша на „Алианц Арена“ след три седмици.

Байерн влезе остро в мача и още в 1-вата минута дойде първият опасен удар към вратата на Джанлуиджи Донарума. Ерик Максим Чупо-Мотинг имаше свободно пространство. Нападателят стреля от границата на наказателното поле, но покрай целта.

В 25-ата минута Йозуа Кимих разчупи нападението на баварците, като центрира в наказателното поле. Кингсли Коман изскочи пред бранител и засече от движение, но много слабо и право в ръцете на Донарума. В 34-тата минута Коман отново създаде проблеми за ПСЖ. Той овладя в близост до наказателното поле и стреля по земя, но покрай десния страничен стълб на вратата на Донарума.

Най-добрата възможност от началото на мача се откри пред гостите две минути преди почивката. Защитата на ПСЖ се справи с центриране отдясно. Топката обаче попадна в Йозуа Кимих, който стреля от дъгата на наказателното поле. Донарума реагира блестящо, плонжира и улови преди топката да порази долния десен ъгъл на вратата му.

В 53-тата минута Байерн наказа домакините и излезе напред в резултата. Влезлият от резервната скамейка само преди минути Алфонсо Дейвис получи на левия фланг. Той направи финт и центрира на далечната греда. Кингсли Коман изскочи зад гърба на защитник и засече. Ударът му по земя мина под плонжа на Донарума и спря в мрежата.

В 63-ата минута Джама Мусиала проби в наказателното поле и комбинира с Чупо-Мотинг. Последва изстрел от близко разстояние. След лек рикошет в защитник топката се отби от напречната греда и излезе в ъглов удар. При последвалото центриране Бенжамен Павар стреля с глава. Италианският страж на ПСЖ демонстрира страхотна реакция и успя да избие. Чупо-Мотинг можеше на прави добавка, но беше отсъдена и засада.

В 73-тата минута ПСЖ беше много близо до изравняването на резултата. Килиан Мбапе бе изведен зад защитата на Байерн. Той надбяга бранителите на гостите и се озова очи в очи със Зомер. Неговият удар беше спасен от вратаря с глава. Топката отиде във владение на Неймар, чийто удар също беше отразен от Зомер. Мбапе стигна до отбитата топка и я довкара, но беше в положение на засада, така че попадението не беше зачетено.

В 83-тата минута Нуно Мендеш направи страхотен пробив по левия фланг. Той центрира остро във вратарското поле. Пред погледа на Мбапе – Матайас де Лихт прати топката в собствената си мрежа. Голът не беше зачетен заради минимална засада при паса към Мендеш.

Три минути по-късно Мендеш се освободи от двама и намери влизащия на скорост в наказателното поле Лионел Меси. Аржентинецът стреля с едно докосване, но защитник застана на пътя на топката.

В 86-ата минута Витиня стреля опасно, но Ян Зомер се отчете с перфектна намеса и запази мрежата си суха.

Във 2-рата минута от добавеното време Байерн остана с човек по-малко. Лионел Меси изпревари Бенжамен Павар, който го фаулира в близост до наказателното поле. Защитникът на Байерн получи втори жълт, съответно червен картон и се насочи преждевременно към съблекалните. При изпълнението на прекия свободен удар Рамос стреля с глава, но много слабо и неточно.  

Червеният картон по никакъв начин не оказа влияние върху крайния резултат. Дори с човек по-малко Байерн с лекота успя да съхрани крехкия си аванс от 1:0 до последния съдийски сигнал на Майкъл Оливър. Интригата за реванша, който ще се изиграе на 8 март в Мюнхен, все пак остана.


По публикацията работи: Георги Димитров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна