Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Асошиейтед прес": Вашингтон се е свързал с Москва преди посещението на Байдън в Украйна

Джо Байдън и Володимир Зеленски (долу вляво) при изненаваща визита на президента на САЩ в Киев
Снимка: Ройтерс

Вашингтон се е свързал с Москва преди президентът на Съединените щати Джо Байдън да посети украинската столица Киев, съобщи "Асошиейтед прес", позовавайки се на Белия дом. Междувременно съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан пътвърди тази информация пред репортети.

Въпреки че не навлезе в подробности за разговора, Съливан каза, че известието е било дадено "няколко часа преди заминаването на президента и за целите на деконфликцията". Целта е била да се избегнат всякакви погрешни стъпки, които биха довели двете страни до пряк конфликт.

Той каза още, че това е "историческо и безпрецедентно в съвременните времена посещение, при което президентът да посети столица на страна, намираща се във война, където армията на Съединените щати не контролира критичната инфраструктура".

Джейк Съливан също така отбеляза, че президентът Джо Байдън е сметнал, че е важно да изпрати съобщение за трайна подкрепа за Украйна при кратката си днешна визита в Киев.

Съливан каза още, че Байдън е говорил с президента на Украйна Володимир Зеленски за войната и нуждите на страната  по отношение на енергия, инфраструктура и икономическа и хуманитарна подкрепа.

По-рано в понеделник Джо Байдън и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха по-нататъшна подкрепа за засегнатата от войната страна, както и предстоящи нови американски санкции срещу Русия.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна