Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК забрани ТикТок на служебните телефони

Снимка: Pixabay

Европейската комисия е забранила приложението ТикТок на служебните смартфони и устройства на работещите в евроинституцията заради притеснения за защита на данните, заяви днес пред АФП говорител на ЕК.

Еврокомисарят по индустрията Тиери Бретон потвърди информацията, заявявайки на пресконференция, че ЕК е много съсредоточена върху киберсигурността, отказвайки да предостави повече подробности за това дали е имало инциденти, свързани с TikTok.

Забраната също означава, че персоналът на Еврокомисията не може да използва приложението за видеосподеляне, което е китайска собственост, и на лични устройства, включително телефони, които имат инсталирани служебни апликации, заяви говорителят, потвърждавайки публикация на сайта "Юрактив".

На служителите на комисията е даден срок до 15 март да се отърват от приложението TikTok, написа ЕК в имейл до служителите си, цитиран от Блумбърг.

ТикТок е дъщерна компания на БайДенс (ByteDance), която е китайска. Приложението все повече притеснява Запада, която подозира, че чрез него Пекин събира данни за потребителите.

Решението на ЕК, което ще засегне хиляди служители, наети от висшия изпълнителен орган на Европейския съюз, идва, след като Конгресът на Съединените щати прие същата мярка в края на 2022 г. за ограничаване на TikTok от устройствата на служителите на федералното правителство.

Говорител на Комисия каза, че не е налице натиск от страна на САЩ относно решението да поиска от своите служители да премахнат китайското приложение за споделяне на кратки видеоклипове TikTok от корпоративните си телефони, предаде Ройтерс.

Запитан за възможна бъдеща подобна забрана на популярното в Китай приложение за съобщения WeChat, говорителят каза, че WeChat не е споменавано в тези дискусии.

Отговаряйки на въпроси по време на брифинг на ЕК, той също така отказа да разкрие подробности как техническите служби на Комисията ще прилагат и съблюдават забраната на TikTok за своя персонал.

Междувременно нидерландската разузнавателна агенция също проучва потенциалните рискове, свързани с използването на TikTok на телефоните на държавни служители.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени