Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Придобиването на Credit Suisse от UBS излага на риск десетки хиляди работни места

Снимка: Алами/Ройтерс

Очаква се спасяването на Credit Suisse от UBS да доведе до съкращения на десетки хиляди работни места, като финансовият сектор на Швейцария вече се подготвя за тежък удар от спорното придобиване, съобщава "Файненшъл таймс".

Вътрешният бизнес на Credit Suisse и нейната инвестиционна банка, които общо имат над 30 000 души персонал, се очаква да понесат тежестта на съкращенията, според източници, запознати с плановете на UBS.

Тези източници на финансова издание добавиха, че е твърде рано да се определи колко служители ще си отидат, но може да са до една трета от общо 120-те хиляди работни места в комбинираната банкова група, тъй като UBS закрива голяма част от инвестиционната банка и премахва припокриващи се роли в Швейцария.

"Поглъщането заплашва съкращения на работни места в мащаб, който пазарът на труда в банковия сектор не може да поеме", заяви във вторник Асоциацията на банковите служители на Швейцария, призовавайки съкращенията да бъдат отложени до края на годината. "Задава се буря и никой не знае дали ще бъдат хванати в нея", каза асоциацията на пресконференция във вторник.

Най-големите профсъюзи в Швейцария също настояха UBS и Credit Suisse да спрат всички съкращения на работни места до края на годината.

Асоциацията, заедно с мощната Швейцарска федерация на профсъюзите, призоваха за незабавно сформиране на работна група, която да наблюдава всички съкращения в обединената банка.

Те добавят, че ако парите на данъкоплатците се използват за спасяване на бизнес, тогава служителите заслужават първостепенен приоритет. "Спасяването на банки трябва да означава и спасяване на работни места".

Сделката от уикенда по закупуването на Credit Suisse от UBS на стойност 3,0 млрд. швейцарски франка (3,25 милиарда долара) беше критикувана заради загубите, понесени от притежателите на облигации и липсата на гласуване на акционерите за сливането.

Credit Suisse, в която в края на 2022 г. работеха малко над 50 000 души, вече беше в средата на мащабна кампания за съкращаване на работни места, като от началото на годината досега бяха съкратени 4000 позиции.

Но се очаква поглъщането да доведе до загуба на работата на много от 17-те хиляди инвестиционни банкери на Credit Suisse, тъй като UBS закрива по-голямата част от подразделението.

UBS, която има 74 000 служители в световен мащаб, също ще се стреми да премахне припокриващи се роли на Credit Suisse в Швейцария, да затвори клонове и да намали персонала на административни позиции, според хора, запознати с плановете, цитирани от "Файненшъл таймс".

В разговор с анализатори в неделя вечерта след обявяването на сделката, главният изпълнителен директор на UBS Ралф Хамерс каза, че ще се опитат да свият разходите с 8 млрд. долара годишно до 2027 г., като 6 млрд. долара ще дойдат от намаляване на персонала и 2 млрд. долара от разходите за ИТ.

През миналата година Credit Suisse е похарчила 8,8 млрд. швейцарски франка за разходи за персонал.

В записка до персонала в понеделник главният изпълнителен директор на Credit Suisse Улрих Кьорнер и председателят Аксел Леман казаха, че все още не са взети никакви решения относно работни места.

"Ние ще работим усърдно и с темпове през предстоящия период, за да идентифицираме кои роли могат да бъдат засегнати. Когато е необходимо, ще комуникираме със засегнатите лица в съответствие със специфичните за страната насоки и политики", казаха двамата.

Очаква се придобиването да приключи през втората половина на годината.

Ethos Foundation, която представлява швейцарски институционални инвеститори, които колективно притежават между 3% и 5% от двете банки, пък заяви, че оказва натиск върху швейцарските власти и UBS да отделят вътрешния бизнес на Credit Suisse, в който работят малко под 17 000 души.

"Това ще запази работните места и ще поддържа здравословна конкуренция, което ще гарантира правилното функциониране на нашата икономика", посочиха от Ethos Foundation.

Отделно, Асоциацията на швейцарските банкови служители призова мениджърския екип на Credit Suisse да създаде работна група за управление на риска от масови съкращения на работни места.

"Има голям залог по отношение на около 17 000 служители на Credit Suisse в Швейцария и по този начин и за нашата национална икономика", посочват от асоциацията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени