Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обвиняемият за побоя над Християн Пендиков Илия Спасески заяви пред съда, че не се смята за виновен

Обвиняемият за побоя над Християн Пендиков- Илия Спасески (в центъра), 28 февруари 2023 г., Охрид, РСМ.
Снимка: БГНЕС

В Основния съд в Охрид започна делото срещу Илия Спасески, обвинен за побоя над секретаря на българския клуб и сдружението "Цар Борис Трети" в Охрид Християн Пендиков на 19 януари 2023 г. Спасески заяви, че разбира в какво е обвинен, но не се смята за виновен. 

Той е обвинен за това, че е причинил тежка телесна повреда от омраза, а целта на защитата е да докаже, че Спасески не е извършил деянието и не е възпитаван в омраза. 

Делото беше отложено на 28 февруари по молба на защитата на обвиняемия, която поиска допълнително доказателства от прокуратурата.

Съдът разглежда предоставените писмени доказателства по делото, ще бъдат разпитани и свидетели, между които, по искане на защитата на Спасески - и неговият баща, който е участвал в спасяването на българите при инцидента с потъналия през 2009 г. туристически кораб "Илинден". 

"Поддържам обвинението и предоставените доказателства. Прокуратурата може да докаже, че обвиняемият Илия Спасески в заведение вечерта на 19 януари 2023 г. пристъпил до масата на Пендиков и му казал: "Не те ли е срам да се самоопределяш като българин". След като пострадалият Пендиков му казал да се успокои, обвиняемият се преместил на друга маса." Това бяха встъпителните думи на прокурора, предава агенция БГНЕС.

В показанията на Пендиков, дадени в полицията след случилото се пред ресторант в Охрид, и които бяха прочетени в залата, Спасески е влязъл в заведението, където е бил Пендиков с приятелки, и го е ударил по главата с думите: "Не те ли е срам да се пишеш българин?". След като Пендиков излязъл от заведението, Спасески, с още две лица, го нападнали, като Спасески го е държал, а едно от другите лица го е ударило по главата с бокс. Пендиков свидетелства, че е чул женски глас, който казва да го оставят, защото ще извика полиция, а Спасески отговаря: "Не трябва за българин да викаш полиция, нито един да не остане!", и побоят продължил.

Християн Пендиков не се яви днес на заседанието, тъй като продължава да се лекува в България. 

В нападението срещу Пендиков на 19 януари са участвали двама души, основният участник  - Илия Спасески, бе пуснат от ареста през февруари, след като престоя един месец там, а вторият заподозрян се предаде на органите на реда сам - също в средата на февруари, припомня БГНЕС.

Агенцията отбелязва, че в местните медии, както и много политици в РСМ , застъпват тезата, че случаят е "криминално престъпление", което няма политически и етнически мотиви, като македонският вицепремиер Боян Маричич дори призова на 26 февруари прокуратурата в РС Македония да започне разследване срещу Християн Пендиков "заради обидите, които той е нанесъл на македонците".

Междувременно българският клуб в Охрид, който беше обект на посегателства, включително стрелба, беше заличен от македонските власти след специално приет закон с обратна сила. 

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени