Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чад изгони посланика на Германия

Президентът на Чад Деби Итно (вляво) с президента на Франция Еманюел Макрон - Елисейския дворец, Париж, 16 февруари 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Посланикът на Германия в Чад, обявен от правителството за персона нон грата заради "нелюбезното си отношение", е бил експулсиран от страната в събота вечерта, съобщиха за АФП официални лица в Нджамена.

В петък правителството на Махамат Идрис Деби Итно, провъзгласен преди две години от армията за държавен глава, поиска от германския дипломат да напусне страната в рамките на 48 часа заради "неспазване на дипломатическите практики".

"Посланикът на Германия в Чад Ян Кристиан Гордън Крике, се качи на полет на Air France в събота вечерта", заяви външният министър Махамат Салех Анадиф. Заминаването му беше потвърдено за АФП и от говорителя на правителството Азиз Махамат Салех.

Длъжностните лица не посочват точните причини за експулсирането му.

Но представител на правителството на Чад, пожелал анонимност, заяви, че Нджамена е критикувала дипломата за това, че се е "намесвал твърде много" в "управлението на страната", както и за забележки, които предизвикат разделение сред гражданите.

В петък служител на германското външно министерство определи като "абсолютно неразбираеми" причините за експулсирането на техния посланик, който заемаше поста от юли 2021 г.

Деби Итно, тогава млад 37-годишен генерал, беше провъзгласен за президент на 20 април 2021 г., когато баща му, който управляваше обширната държава от Сахел в продължение на 30 години, беше убит от бунтовници.

Първоначално военната хунта обеща да предаде властта на цивилни чрез "свободни и демократични избори", но през октомври управлението на Деби беше удължено с две години.

Този ход беше бойкотиран от опозицията и основните бунтовнически движения.

Германското посолство се присъедини към други държави като Франция, Испания и Нидерландия, които изразиха загрижеността си от забавеното връщане към демокрацията.

Основните опозиционни лидери са в изгнание или се укриват, откакто демонстрациите срещу управляващата хунта през октомври се превърнаха в насилие, при което официално загинаха 73 души, въпреки че неправителствени организации твърдят, че броят им е много по-голям.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна