Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай: САЩ провеждат "технологичен тормоз"

Мао Нин, говорител на китайското МВнР.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на китайското външно министерство Мао Нин заяви в понеделник, че Съединените щати са ангажирани с "технологичен тормоз и търговски протекционизъм".



В неотдавнашна информация на "Файненшъл таймс" се твърди, че Вашингтон е поискал от южнокорейското правителство да поиска от местните технологични гиганти Samsung Electronics Co. и SK Hynix Inc. да не увеличават присъствието си на китайския пазар на полупроводници, ако Пекин реши да забрани базираната в САЩ Micron Technology Inc.

Според финансовото издание, китайското правителство обмисля да постави повече ограничения на западните интереси, като най-новите възможни мерки са насочени към достъпа на Запада до материали и технологии, използвани в глобалната автомобилна индустрия.

Откакто Съединените щати започнаха да налагат забрани на китайски компании, Пекин, който определи този ход като "технологична блокада", работи върху ответни мерки срещу САЩ, санкционирайки оръжейните компании на Вашингтон, стартирайки преглед на киберсигурността на производителя на чипове Micron Technology и обиск в офиса на Mintz Group. Последната стъпка, според два източника на "Файненшъл таймс", е предизвикала спешен преглед на безопасността на персонала, заедно с прекратяване на пътуването до Китай.

"Нормална регулаторна мярка за съответните китайски органи е да извършват прегледи на киберсигурността на мрежови продукти, които засягат или могат да засегнат националната сигурност в съответствие със законите и разпоредбите“, обясни Мао Нин ходовете, които Пекин предприема по отношение на Micron.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна