Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадваща визита на Зеленски във Финландия

Володимир Зеленски
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В сряда украинският президент Володимир Зеленски пристигна изненадващо във Финландия за разговори със скандинавските лидери относно руската инвазия в неговата страна и отношенията на Киев с Европа, съобщиха от кабинета на финландския президент Саули Нинистьо, предаде Ройтерс.

На срещата на върха във финландската столица Хелзинки ще присъстват и министър-председателите на Швеция, Норвегия, Дания и Исландия.

Зеленски ще проведе двустранни разговори с Нинистьо, последвани от пресконференция, преди да се присъедини към регионална среща на върха и втора среща с медиите, се казва още в изявление от офиса финландския президент.

"Темата на срещата е агресивната война на Русия срещу Украйна, продължаващата подкрепа на скандинавските страни за Украйна, отношенията на Украйна с ЕС и НАТО и инициативата на Украйна за справедлив мир", заявиха от офиса на Нинистьо.

Посещението на украинския президент във Финландия, едно от малкото му пътувания в чужбина след инвазията на Русия миналата година, беше обявено едва след пристигането му в страната на фона на строги мерки за сигурност във финландската столица.

Финландия наскоро се присъедини към НАТО, ставайки негов 31-ви член в отговор на нахлуването на Русия в Украйна. Финландия има и дълга граница с Русия от около 1300 км, напомня Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна