Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри от ЕС подкрепиха план за намаляване на икономическата зависимост от Китай

Външните министри от Европейския съюз подкрепиха в петък намаляването на икономическата зависимост на блока от Китай, но сега ще трябва да разберат как това да стане реалност, посочи ръководителят на европейска външна политика Жозеп Борел, предават Ройтерс и Блумбърг.

Борел каза, че външните министри са дали широка подкрепа на план за коригиране на политиката спрямо Китай, за да се постави по-голям акцент върху ролята му на политически конкурент, като същевременно продължават да виждат Пекин като партньор по глобалните въпроси и като икономически конкурент.

"Колегите приветстваха документа, който представихме. Те са съгласни в основни линии на това пренастройване на нашата стратегия за Китай", посочи Борел пред репортери след срещата на външните министри на ЕС в Стокхолм.

"Когато една зависимост е твърде голяма, това е риск", заяви той и отбеляза, че ЕС трябва да се поучи от "стратегическата грешка", която направи в годините преди войната на Москва в Украйна, като стана твърде зависим от руския газ.

Той също така каза, че ЕС днес е още по-зависим от Китай за ключови технологии като слънчеви панели и за критични материали, отколкото е бил от руската енергия.

Борел подчерта, че целта не е "да се разединят“ европейската и китайската икономика, а да се възстанови балансът в отношенията.

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис предупреди, че дори ако ЕС не иска да се отдели икономически от Китай, той трябва да бъде подготвен за такъв сценарий.

Длъжностни лица сега ще прецизират предложението, за да го представят на лидерите на ЕС, които се очаква да обсъдят отношенията с Китай на среща на върха през юни.

Планът е последният опит да се намери баланс между възгледите на 27-те страни членки на ЕС, да се запази отличителният подход на ЕС към Пекин и да се запази тясното партньорство с Вашингтон, който настоява за по-твърда позиция спрямо Китай.

В документа, цитиран от Ройтерс, се посочва, че координацията със Съединените щати "ще остане от съществено значение".

Но в него се казва още, че ЕС "не трябва да се присъединява към идеята за безрезултатна игра, при която може да има само един победител в двустранно състезание между САЩ и Китай".

В писмо, придружаващо предложението, Борел каза, че има поне три причини за "прекалибриране" на китайската политика. Той посочи, че това са "степента, в която Китай се променя с национализма и идеологията на възход; втвърдяването на конкуренцията между САЩ и Китай, засягащо всички области на политиката; и факта, че Китай е ключов играч в регионалните и глобални проблеми".

В документа се казва още, че ЕС трябва да "диверсифицира източниците на доставки в ключови сектори, по-специално тези от решаващо значение за нашия зелен и цифров преход", като полупроводници, 5G и 6G телекомуникации, батерии, суровини и критични минерали.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени