Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Край на гласуването в Турция, избирателите масово участваха във вота

Бюлетините на политическите партии и кандидатите за президент в избирателна секция в Истанбул, 14 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Приключи гласуването на изборите в Турция. Днес в страната се състояха президентски и парламентарни избори. Избирателните секции във всички 81 окръга бяха затворени в 17:00 ч.

След 18:00 ч. се очаква да бъдат обявени първите резултати от вота. Като цяло изборният ден премина спокойно. 

Избирателите цял ден се стичаха масово към секциите в мегаполиса Истанбул, за да упражнят правото си на вот на днешните избори, смятани за решаващ кръстопът за бъдещата посока на югоизточната ни съседка Турция, предава БТА.

"На 90 години съм, но много отдавна, може би от 50 години насам, не съм виждала толкова много хора да идват да гласуват, както е днес”, каза г-жа Гюлер Еминаоглу, която гласува в секция в средното училище "Хасан Шадоглу" в квартала Малтепе на азиатския бряг на Истанбул.

В училището се помещават десет от общо 30 802 избирателни секции на територията на мегаполиса. В града на Босфора са регистрирани общо 11,5 млн. избиратели. От тях около 850 хиляди ще гласуват за пръв път на тези избори.

Възрастната жена беше дошла да гласува заедно с дъщеря си Мерием: "Чакахме близо час, за да гласуваме. Но бих чакала още толкова, защото искам да живеем спокойно, без притеснения за прехраната и най-важното - да има справедливост и зачитане на правата на всички граждани", каза дъщерята.

От сутринта не спираше потокът от хора, прииждащи към урните. Пред секциите се образуваха опашки от по 40-50 души, чакащи за гласуване. По данни на турските медии навсякъде в страната се наблюдава висока избирателна активност.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) поздравява своите привърженици, след като гласува в избирателна секция в Истанбул, 14 май 2023 г./ЕРА/БГНЕС

На последните избори през 2018 година, които спечели управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, бе регистрирана активност от 86 процента.

"Този път очаквам избирателната активност да надхвърли 90 процента, може би 95 на сто. Турският избирател по начало има нагласа да гласува за разлика от европейците и това се проявява особено силно на критични избори като тези", прогнозира анализаторът Харун Меслек.

Съюзникът на Ердоган - лидерът на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели, заяви, че е "видно, че навсякъде има висока избирателна активност".

Министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който гласува в Истанбул, отбеляза, че вотът навсякъде преминава спокойно. Той заяви, че 600 хиляди полицаи са мобилизирани за охраната на изборите.

Турски избиратели внесоха цветен щрих, като се явиха пред урните маскирани като каубой на кон, еничар или популярен герой от театъра на сенките, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Сред избирателите, които се постараха днес да разведрят изборната атмосфера, беше 47-годишният Фарук Джерен от Измир, който стигна на кон до мястото за гласуване. Облечен в типични каубойски дрехи - цветна риза с елек, каубойски ботуши и шапка, учителят по конна езда от Борнова завърза коня си на дърво, преди да се насочи към избирателната секция, за да упражни правото си на глас: "Преживяваме напрегнат период. За да се разтоваря от това напрежение, предпочетох да дойда с кон вместо с кола", каза той.

В Бурса друг гражданин съживи образа на "Хадживат" от традиционния театър на сенките. Бюлент Акай споделя, че е избрал да гласува като този популярен персонаж, за да внесе малко цвят на изборите, докато изпълнява гражданския си дълг.  "Чух, че Настрадин Ходжа е гласувал в Акшехир в Кония и си казах тогава защо аз да не гласувам в Бурса", шеговито разказва Акай, пожелавайки изборите да са успешни за Турция и народа ѝ.

Също на кон, но в окръг Дюздже, до избирателната си секция днес стигна националният състезател по тайландски бокс - муай-тай - Мухаммет Бишгин, облечен в традиционно еничарско облекло.

Пресцентърът за чуждестранни журналисти в Анкара - 14 май 2023 г./БТА

На изборите днес се гласуваше с две бюлетини - едната за президентския вот, на която са отпечатани снимките на четиримата кандидат-президенти - на Републиканския алианс Реджеп Тайип Ердоган, на лидера на Партията на родината Мухарем Индже, на кандидата на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу и на Синан Оган от алианса АТА. Индже обяви в четвъртък, че се оттегля от изборите, но изборните власти заявиха, че подадените за него гласове все пак ще бъдат считани за валидни.

Втората бюлетина, която е дълга почти метър, е с имената на 24 политически партии, които участват в парламентарните избори.

Изборният ден приключи в 17:00 часа, след което започна броенето на бюлетините - първо за президентския вот, а след това и за парламентарния. Между 18:00 и 21:00 часа резултати от вота може да огласява само Висшата избирателна комисия, а след 21:00 часа това ограничение отпада. 

От 6:00 часа сутринта днес до 24:00 часа е забранена продажбата на алкохол, заведенията, продаващи спиртни напитки, са затворени, а сватбените тържества се разрешават след 18:00 часа.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна