Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След посещението си в Германия, където получи награда "Карл Велики"

Очаква се Зеленски да посети днес и Париж

Украинският президент Володимир Зеленски (в центъра) получава овации при пристигането си за церемонията по връчването на наградата "Карл Велики" (Karlspreis) в кметството на Аахен, Германия, 14 май 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Очаква се украинският президент Володимир Зеленски да пристигне в Париж тази вечер, съобщи АФП, като се позова на свои източници.

Агенцията отбелязва, че това ще е второто посещение на украинския президент в Париж от началото на руската офанзива в Украйна през февруари 2022 г. Зеленски вече се срещна с Макрон Елисейския дворец на 8 февруари.

Засега няма потвърждение от френското президентство.

Днес Володимир Зеленски беше на посещение в Германия. Украинският президент приветства военната подкрепа на Берлин, като го определи като "истински приятел" и "надежден съюзник" след обявяването на нова оръжейна доставка в подкрепа на подготвяната контраофанзива срещу Русия, припомня БТА. 

След срещата с Шолц Зеленски посети град Аахен, където му беше връчена наградата "Карл Велики" - отличие, което се присъжда за ангажираност с европейското обединение.

Преди посещението си в Берлин украинският президент беше приет в събота в Рим от папа Франциск и италиански лидери.

Европейската обиколка на Зеленски се провежда на фона на обявената офанзива на украинската армия, като и Киев, и Москва твърдят, че са постигнали успех в и около Бахмут в източната част на Донбас.

Френският в. Фигаро съобщи, че Зеленски ще бъде посрещнат на летището от френската премиерка Елизабет Борн и външната министърка Катрин Колона.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени