Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Солидно подобрение на стопанската конюнктура в България през май

През май 2023 г. стопанската конюнктура в страната се подобри стабилно спрямо април благодарение на ръст на бизнес климата във всички четири наблюдавани сектора - промишленост, строителство, търговия на дребни и сфера на услугите. Очакванията в промишлеността и в строителството са за запазване на продажните цени непроменени през следващите три месеца, докато в търговията на дребно и в сферата на услугите предвижданията са за повишение на цените.

Това показват резултати от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).

Общият показател на бизнес климата през май скочи с 4,0 пункта спрямо април, когато нарасна с 0,7 пункта, като за пореден месец от началото на годината показателят на стопанската конюнктура се задържа стабилно над неговото дългосрочно осреднено ниво.

Графика на общия индекс за бизнес климата


Индексът, определящ бизнес климата в промишлеността, нараства през май с 1,9 пункта след повишение с 2,3 пункта месец по-рано, като последната анкета на НСИ отчита позитивни оценки на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на техните предприятия. Подобряват се и техните прогнози за производствената активност през следващите три месеца.

Основни фактори, затрудняващи развитието на този отрасъл, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила, посочени съответно от 51,8% от 33,4% от предприятията.

Относно продажните цени очакванията на мениджърите в промишлената сфера са те да останат без промяна през следващите три месеца, посочва НСИ.

През май 2023 г. показателят "бизнес климат в строителството" бележи силен ръст с 8,4 пункта след понижение с 0,8 пункта през април, като това рязко подобрение е в резултат на по-оптимистичните оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията им. Позитивни са и очакванията им за строителната активност през следващите три месеца.

Основният проблем за развитието на дейността в отрасъла е несигурната икономическа среда, цените на материалите и недостига на работна сила, въпреки че през май се наблюдава известно намалени на негативното влияние на първите два фактора.

Строителните мениджъри предвиждат запазване на равнището на продажните цени през следващите три месеца.

През май съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" нараства с 4,7 пункта спрямо април когато стабилизира на равнището от март, като през текущия месец има подобрение на оценките и на очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на техните предприятия. Прогнозите им за обема на продажбите през следващите три месеца, както и за поръчките към доставчици са съо по-позитивни, отчита бизнес проучването на НСИ.

Според търговците на дребно основната пречка за развитието на дейността в сектора е свързана с несигурната икономическа среда, следвана от конкуренцията в бранша, недостига на работна ръка и затруднения, свързани с недостатъчното търсен.

Търговците на дребно очакват увеличение на продажните цени през следващите три месеца.

Съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" също бележи добро повишение през май, нараствайки с 3,2 пункта след понижение с 0,5 пункта през април, като подобрението е в резултат на благоприятните оценки и очаквания на мениджърите относно бизнес състояние в сектора. Има леко подобрение и на оценката по отношение на търсенето на услуги, като и очакванията за следващите три месеца са оптимистични.

Несигурната икономическа среда продължава да ограничава в най-голяма степен развитието на бизнеса в този сектор, следвана от конкуренцията в бранша.

Спрямо април нараства делът на мениджърите, които предвиждат повишаване на продажните цени в сектора на услугите през следващите три месеца.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна