Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курти: САЩ е ключов партньор, с който ще се консултираме винаги, независимо от различията

Премиерът на Косово Албин Курти на сесията, озаглавена "В светлината на прожекторите: Бъдещето на Косово" на форума за сигурност на GLOBSEC в Братислава, Словакия, 31 май 2023 г. E
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че Съединените американски щати са ключов съюзник и партньор на Косово, с който ще се консултират винаги, независимо от различията между тях, предаде КосоваПрес, цитирана от БТА, като се позова на публикация на Албин Курти в Туитър.

Премиерът на Косово говори пред в. "Файненшъл таймс", след като напрежението между Белград и Прищина ескалира в последната седмица и Косово беше отстранено от учението на НАТО „Defender Europe 2023“. Посланикът на САЩ в Прищина Джефри Ховениер обяви, че изключването на Косово от учението е предприето като мярка след последните събития в северната част на Косово. Посланикът заяви също, че САЩ обмислят и други мерки, и в момента нямат "никакъв ентусиазъм" да помогнат на Косово в усилията му да получи по-широко международно признание или напредък към членство в ЕС и НАТО. 

Заради напрежението около протестите на косовските сърби в северните косовски общини, които продължават от няколко дни, както и последствията от тях, опозицията в Косово обвини Курти, че влошава връзките на страната със САЩ и поиска оставката му.

По отношение на взетите мерки от страна на САЩ спрямо Косово в интервюто Курти признава, че между двете страни е имало "едно малко разминаване". 

Той също така заяви, че е готов да се срещне със сръбския президент Александър Вучич с посредничеството на Брюксел. Премиерът на Косово приветства разполагането на повече войски на НАТО на територията на Северно Косово, като допълни, че още от миналата година е призовавал там да има повече военни на НАТО.

Ескалацията на напрежението в отношенията Белград-Прищина започна в петък, когато сърбите в Северно Косово се опитаха да попречат на наскоро избраните въпреки бойкота на сръбските избиратели косовски албански кметове да влязат в общинските сгради, за да поемат управлението. Косовската полиция използва тогава сълзотворен газ, за да разпръсне събралите се и да пусне новите служители в офисите.

В понеделник, когато косовската полиция използва отново сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите сърби в Звечан, се стигна до сблъсъци, при които бяха ранени около 30 войници от Кейфор и около 50 косовски сърби.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени