Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алтман, OpenAI: Израел ще играе "огромна роля" при намаляване на рисковете, свързани с ИИ

Сам Алтман, OpenAI
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на OpenAI - Сам Алтман започна обиколка в Близкия изток и Азия, като в понеделник посети Израел, където подчерта, че страната може да играе "огромна роля" в ограничаването на рисковете, свързани с бързото развитие на изкуствения интелект (ИИ).

"Бях много въодушевен, докато правех това пътуване по света, срещайки се със световни лидери, виждайки обмислеността, фокуса и спешността да разберем как да смекчаваме тези много огромни рискове. Енергията при използването на технологията (ИИ) и нейните положителни ползи е фантастично да се види и съм сигурен, че Израел ще играе огромна роля", каза Алтман пред израелския президент Исак Херцог.

Алтман подкрепи прогнозите си, цитирайки проучване на Станфордския университет, което класира Израел сред петте най-добри държави, в които са концентрирани умения, свързани с машинното обучение и ИИ. Израел публикува своя проект на политика относно ИИ миналия октомври и събира данни чрез обратна връзка, преди да вземе окончателното решение.

През 1984 г. хитовият филм "Терминатор" излезе по кината, отбелязвайки важен крайъгълен камък. Днес темата за "Терминатор" остава изключително актуална. Филмът описва изкуствен интелект на име Skynet, който идентифицира човечеството като най-голямата си заплаха и предизвиква ядрена война. Това, което беше научна фантастика през 1984 г. – свят с изкуствен интелект и глобално свързан интернет – сега е реалност. Загрижените гласове, предупреждаващи за опасностите от изкуствения интелект (AI), се увеличават и това не е само царство на ексцентричните теоретици на конспирацията.

Редица водещи компании, служители и учени започнаха да бият тревога.

Сам Алтман от OpenAI и създател на ChatGPT, смята, че ИИ е потенциален риск за човечеството. По същия начин технологичният милиардер Илон Мъск бърза да построи град на Марс, гледайки на това като на средство за спасяване на човечеството.

Всъщност това, което е необходимо, е високо ниво на естествен интелект, за да насочи изкуствения интелект в правилната посока. Необходими са строги международни разпоредби за използването на ИИ, за да се предотврати причиняването на вреди.

Като използваме естествения интелект и прилагаме отговорно управление, можем да гарантираме, че изкуственият интелект се превръща в сила за положителен напредък, а не в заплаха за благосъстоянието на човечеството.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени