Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия е освободила тримата арестувани косовски полицаи

Снимка: архив
Снимка: архив

Тримата арестувани от сръбската полиция в Мердаре полицаи току-що бяха освободени от ареста, предаде „Перископи“, цитиран от БГНЕС.

Източници на IndeksOnline казаха, че те все още са в съда, но съдията е взел решение за освобождаването им.

„Решението беше взето след току-що приключилото съдебно заседание“, се казва в официално изявление.

Те бяха задържани от 13 юни.

БГНЕС припомня, че на пресконференцията, проведена след заседание на Съвета за сигурност, косовският министър-председател Албин Курти заедно с министъра на вътрешните работи Джелал Свечля призоваха международната общност да окаже натиск върху Сърбия да спре агресията срещу Косово и да върне тримата отвлечени полицаи от територията на страната. Казвайки, че този акт нарушава суверенитета на Косово, Курти подчерта, че граничният контрол със Сърбия е затегнат. Според него с този акт косовската полиция е преживяла отмъщението на Сърбия за ареста на престъпника Милун Миленкович - Луне. Курти добави, че вземането на заложници на косовски полицаи от тяхна територия от сръбски специални части също може да е нарушение на Резолюция 1244, отбелязвайки, че главнокомандващият на КФОР често споменава тази резолюция.

Министър Свечля заяви, че Сърбия умишлено изопачава събитията на място, твърдейки, че уж "полицията е била на територията на Сърбия".

БГНЕС припомня, че косовските власти обвиняват Милун Миленкович-Луне в престъпни деяния като тероризъм, насилствена промяна на конституционния ред, както застрашаване на лице под международна закрила. Миленкович беше арестуван в северната част на Косовска Митровица.
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна