Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Южноафриканският президент ще бъде посредник за мир между Украйна и Русия

Африканските лидери ще предложат мерки за изграждане на доверие между Русия и Украйна, предвижда документ, видян от Ройтерс

Полският президент Анджей Дуда (вляво) посреща южноафриканския си колега Сирил Рамафоса (вдясно) в президентския дворец във Варшава, 15 юни 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Южноафриканският президент Сирил Рамафоса посещава днес Полша в рамките на африканска мисия за обсъждане на потенциален мирен план между Русия и Украйна, съобщи кабинетът му, цитиран от Ройтерс.  Рамафоса ще се срещне утре с президента Володимир Зеленски в Украйна, а в събота - с руския президент Владимир Путин в Санкт Петербург.

А африканските лидери ще предложат поредица от "мерки за изграждане на доверие" в рамките на усилията си да посредничат в конфликта между Русия и Украйна, сочи проект на рамков документ, видян от Ройтерс.

Президентът на Сенегал Маки Сал и президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса са начело на делегация, включваща лидери от Замбия, Коморските острови и министър-председателя на Египет, която ще пътува до Киев в петък и до Санкт Петербург в събота, където ще бъдат срещите им със Зеленски и Путин.

Рамковият документ, който не е оповестен публично, изброява редица мерки, които биха могли да бъдат предложени от африканските лидери като част от първия етап на ангажимента им с воюващите страни.

Тези мерки биха могли да включват изтегляне на руските войски, премахване на тактическите ядрени оръжия от Беларус, отмяна на заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд и облекчаване на санкциите срещу Москва.

Списъкът включва и "безусловна сделка за зърно и торове".

"Гореспоменатите мерки трябва да имат за цел да улеснят създаването на благоприятна среда за прекратяване на огъня, и ще позволят на страните да изградят доверие и да обмислят формулирането на своите стратегии за възстановяване на мира", се казва в документа.

Може да последва споразумение за прекратяване на военните действия, което ще трябва да бъде придружено от преговори между Русия и Запада, се посочва в документа.



По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна