Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германската индустрия настоява за по-голяма независимост след китайския експортен контрол на германий и галий

Германската индустриална асоциация BDI заяви във вторник, че китайските ограничения за износа на германий и галий, метали, използвани в полупроводниковата индустрия, засилват аргумента за по-голяма независимост, когато става въпрос за критични суровини.

Мерките "илюстрират спешността за Европа и Германия да намалят бързо зависимостта си от критични суровини сега", посочи Волфганг Нидермарк от BDI, предаде Ройтерс.

Германият и галият са метали, които не се срещат в природата. Вместо това те се образуват, обикновено като страничен продукт от рафинериите на други метали.

Германий, сребристо-бял метал, се образува като страничен продукт от производството на цинк. Друг мек, сребрист метал - галият междувременно е страничен продукт от обработката на бокситни и цинкови руди.

Германият има няколко приложения, включително в соларните панели и оптичните влакна. Металът е прозрачен за инфрачервено лъчение и може също така да се използва във военни приложения, като например очила за нощно виждане. Слънчевите панели, които съдържат германий, имат приложение в Космоса.

Галият пък се използва за производството на химическото съединение галиев арсенид, което, например, може да се приложи за направата на радиочестотни чипове за мобилни телефони и сателитна комуникация. Това съединение също е ключов материал в полупроводниците.

Китай произвежда 60% от световния германий и 80% от галий, според Алианса за критични суровини (Critical Raw Materials Alliance).

Други страни също могат да произвеждат тези два критични метала. Белгия, Канада, Германия, Япония и Украйна могат да произвеждат германий. Япония, Южна Корея, Украйна, Русия и Германия междувременно произвеждат галий.

Галиевият арсенид е сложен за производство и само няколко компании в света могат да го направят. Едните се намират в Европа, а другите са в Япония и Китай, посочва още CRM Alliance.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна