Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон призова Нова Каледония към общо бъдеще по време на знакова визита

Еманюел Макрон с младежи от Нова Каледония, 25 юли 2023 г.
Снимка: Ройтерс

Президентът Еманюел Макрон призова жителите на Нова Каледония да изградят общо бъдеще по време на днешната си знакова визита, която идва година след оспорван вот в отвъдморската територия да остане част от Франция, предаде АФП.

Макрон е изправен пред значително предизвикателство да набележи приемлив път за френските лоялисти и за искащите независимост местни канаки, които до голяма степен бойкотираха референдума през декември 2021 г. и отхвърлиха резултата.

"Това не е точка, а точка със запетая", заяви Макрон след поредицата от три референдума за независимост през последните 5 години, които отхвърлиха независимост от Франция.

Макрон обяви перспектива за "бавен, спокоен и изискващ" процес за изграждане на "споделена история" с Нова Каледония през процес на "истина и помирение".

В отделни забележки пред френска телевизия президентът подчерта, че серията от референдуми е "безпрецедентна".

"Изборът, който бе изразен, е да се остане във Франция и в Републиката", обяви той по време на първата си визита в Нова Каледония от 5 години.

Макрон, който присъства на френска военна демонстрация в столицата Нумея, също така иска да потвърди важността на страната си в Тихоокеанския регион, в който Китай и САЩ се борят за влияние, а Франция има територии като Нова Каледония и Френска Полинезия.

Той трябва и да изработи нова стратегия за региона, след като Австралия през 2021 г. се отказа от сделка за закупуване на френски подводници за сметка в полза на Лондон и Вашингтон.

Франция има около 1,5 млн. граждани в Азиатско-тихоокеанския регион в различните си територии, включително няколко хиляди военни, 1600 от които в Нова Каледония, разкри Макрон, определяйки региона като "напрегнат" на фона на усилията на САЩ и Китай да затвърдят влиянието си.

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна