Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята Доксури взе жертви в Пекин, Окинава се готви за връхлитането на тайфун

Пекин, 31 юли 2023 г.
Снимка: АФП

Най-малко 11 души загинаха, а 27 други са безследно изчезнали, след като проливни дъждове удариха Пекин, съобщиха днес китайски медии, цитирани от АФП.

Военни хеликоптери са разположени, за да направят доставки за пътниците в блокиран влак, след като смъртоносните дъждовни бури всяха хаос в столицата.

Бурята Доксури, бивш супертайфун, удари Китай в края на миналата седмица, след като премина през Филипините.

Проливни дъждове наводниха Пекин и околните райони в събота като валежите за 40 часа почти достигнаха средното ниво за целия юли.

Междувременно японските власти призоваха днес стотици хиляди жители на префектурата Окинава да се евакуират на сигурно място заради приближаващия тайфун Ханун. Отменени са и стотици полети.

Няколко града в префектура Окинава, която обхваща голям брой острови, издадоха тази сутрин незадължително нареждане за евакуация. Хунан преминава през Тихия океан, придружен от ветрове със скорост до 162 км/ч, и се очаква да връхлети острова тази вечер.

По данни на японската метеорологична агенция към 10 ч. местно време днес (01:00 ч. по Гринуич) мощният тайфун, който е и със значителен обхват, се е намирал на 240 км югоизточно от столицата на Окинава - град Наха.

Снимка: АФП

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени