Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Роснефт" предприе първа стъпка за конституционно дело срещу германското попечителство

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Роснефт" предприе първа стъпка за конституционно оспорване на попечителството на германското правителство върху немските дъщерни дружества на руската петролна компания, съобщиха нейните адвокати в сряда, предаде Ройтерс.

През март съдът отхвърли дело, заведено от "Роснефт" срещу предприетия от Берлин ход. Тогава съдът каза, че решението на германското правителство през септември 2022 г. е от загриженост, че прекъсванията в доставките на руски петрол могат да попречат на германските дъщерни дружества на "Роснефт" да получат достатъчно доставки за главната рафинерия в Берлин Schwedt, което, според съда, е в рамките на мандата на правителството.

Ден след съдебното решение Берлин удължи попечителството си с още шест месеца.

Malmendier Legal, адвокатската кантора, наета от "Роснефт", заяви в сряда, че нейният анализ на мотивите на съда е установил, че многобройните аргументи на руската петролна компания не са били чути и нейните искания за доказателства не са били изпълнени.

В понеделник компанията е подала жалба от 32 страници до Федералния административен съд, тъй като не са били изслушани достатъчно нейните доказателства и аргументи, посочиха от адвокатската кантора.

"Такива възражения за изслушване се подават като подготовка за конституционна жалба относно нарушение на правото да бъдеш изслушан", добавиха от Malmendier Legal.

"Роснефт" подготвя и други жалби до Европейския съд по правата на човека, Арбитражния съд за защита на инвестициите и Европейския съд, посочва още адвокатската кантора.

Германското министерство на икономиката отказа коментар, посочва Ройтерс.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна