Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брифинг след срещата на премиера с представители на службите за сигурност

Снимка: БТА

"Днес проведохме среща с ръководителите на службите и с други представители, които имат пряко отношение към темата с умишлените убийства и особено свързани с последното - убийството на Алексей Петров", каза на брифинг след срещата си с представители на службите за сигурност премиерът Николай Денков. Прокуратурата не е участвала в днешния формат на проведените разговори.

"Направихме преглед на това, което се прави до момента, и се фокусирахме върху това, което би могло още да се направи, така че държавата да се справи по-добре с тежките престъпления, които наблюдаваме не просто през последните месеци. Всъщност, такива тежки престъпления е имало много през годините". 

По думите му установените факти показват, че за момента няма установена връзка между различните убийства, които се коментират най-много в медиите, визирайки това на Алексей Петров, на Къро (Красимир Каменов) и смъртта на единия от т.нар. "братя Галеви" - Ангел Христов.

"За момента няма никаква следа, която да показва, че те са свързани по някакъв начин".

Премиерът Николай Денков поиска от вътрешния министър Калин Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар на МВР.

По отношение на убийството на Алексей Петров премиерът Денков посочи, че има твърде много различни линии, свързани с неговите позиции в ДАНС, във връзка с бизнес интереси, във връзка с определени престъпления, които са се случвали през годините, така че могат да бъдат дефинирани и в момента се изследват различни възможни мотиви за това престъпление, включително и възможност за отмъщение. 

"Това, което прави впечатление и цялата информация показва, че самият Алексей Петров не се е чувствал застрашен през последния период. Ходил е без охрана на различни места. Самата охрана около него не е от професионалист, които биха могли да го предпазят от някакво организирано покушение. Тепърва ще се опитаме да разберем, защо това е било така. Има няколко конкретни следи, по които се работи и колегите дадоха информация", отбеляза още премиерът.

Разполагаме с информации, но те в момента не могат да бъдат представени публично, тъй като са част от следствените действия.

Премиерът Денков представи и обсъдените на днешната среща мерки, с които да се направи опит не просто за справяне с разкриването на последните престъпления, а по-скоро да се направи опит как да се избегнат следващите

"Изключително важно е институциите да ускорят и да обогатят обмена на информация помежду си. Имам предвид основно МВР, службите и прокуратурата, които работят заедно по разследванията. Това, което миналия петък МВР е направило заедно с прокуратурата, е да сключат споразумение за един координационен механизъм за обмен на информация и съвместна дейност, който е свързан обаче по тематика само с двете теми, за които говорихме доскоро - наркотрафика и проблемите с трафика на мигранти". 

Денков посочи, че се е договорил с вътрешния министър Калин Стоянов да влезе във връзка с прокуратурата и да бъдат разширен обхватът на това споразумение, така че в него да влязат освен наркотрафикът и борбата с миграцията, така и престъпленията срещу личността и борбата с корупцията, като в това споразумение като партньори трябва да се включат и Антикорупционната комисия, и ДАНС. 

"Част от този механизъм ще бъде и прегледът на всички сигнали, свързани с действия или бездействия, които биха могли да възпрепятстват разкриването на престъпления - т. нар. "чадъри". Най-добрият начин за работа срещу такива възможни практики е, когато има сигнал, различни институции да се включат в разследването, така че да се види дали има проблем. Това става част от задачата на този координационен механизъм", каза още той. 

"Второ: Активизиране в пълен обем на дейностите и работата на службите на институциите, които са свързани с придобиване на изпреварваща информация за подготвяни тежки престъпления. Това означава по- активна работа с агентурата, с контингента, с тези, които биха могли да подадат информация, така че по възможност да има превантивна дейност, за да не се стигне до самото престъпление. Да не действаме реактивно, както е в този случай". 

"Трето: Проактивна работа с лицата, които влияят върху средата на сигурност, които биха могли да участват в подготовка на престъпления, за да е ясно, че те са следени, те са наблюдавани и всеки опит за нарушаване на правото ще бъде санкциониран колкото може по-бързо. Отново идеята е да бъдат превантивно предприети мерки, а не след като вече е извършено престъплението".

"Четвърто: Да се разшири една практика, която се оказала изключително ефективна по отношение на два типа престъпления досега - едното са телефонните измами, а второто е отнемането на моторни превозни средства. А именно, там, където има лица с две и повече "висящи" досъдебни производства, много често в различни региони и в различни периоди от време. В такива случаи Министерството на вътрешните работи заедно с прокуратурата да направят преглед, защото се оказва, че при този преглед, събирайки информацията от различните досъдебни производства, доста по-бързо, доста по-ефективно, може да се пристъпи към оформяна на обвинителен акт, който да влезе в прокуратурата". 

Сред тежките криминални престъпления за двата месеца от встъпването на правителството са случаите на насилие над жени, най–скандалният - с Дебора от Стара Загора, убийството на Димитър Малинов от Цалапица, двойното убийство в Лозен, жестокото убийство в София, при което трупът на жертвата беше разчленен. От сряда към статистиката се добави и разстрела на Алексей Петров. 

Съвещанието се проведе и на фона на масовата смяна на полицейски шефове на районните управления в страната, които извършва вътрешният министъра Калин Стоянов след негова преценка, за недобре свършена работа и с обяснението, че няма политическа чистка. 

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна