Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първи реакции на съобщенията за гибелта на Пригожин

| обновено на 23.08.23 в 23:57
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възможната смърт на шефа на "Вагнер" Евгений Пригожин в самолетна катастрофа не би била изненада, като се има предвид, че той е в конфликт с руския президент Владимир Путин, заяви високопоставен служител на Белия дом.

"Видяхме съобщенията" за катастрофата, каза говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън, предаде АФП.

"Ако това се потвърди, никой не трябва да бъде изненадан", добави тя.

"Катастрофалната война в Украйна доведе до поход на частна армия към Москва, а сега - изглежда - и до това".

Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън е бил информиран за инцидента, при който частен самолет падна на земята северозападно от Москва.

Американският президент Джо Байдън коментира новината за смъртта на лидера на ЧВК "Вагнер", съобщи "Скай Нюз".

Той заяви, че "няма много неща, които се случват в Русия, зад които да не стои Путин", с което допълни спекулациите, че Кремъл може да има пръст в свалянето на частния самолет.

Лидерът на "Вагнер" беше в списъка на пътниците за полета от Москва до Санкт Петербург, като по-късно руските власти потвърдиха смъртта на Пригожин.

По-рано Държавният департамент на САЩ заяви, че "никой не трябва да се изненадва", ако се потвърди, че Пригожин е бил на борда.

"Видяхме съобщенията" за катастрофата, каза говорителката на Съвета за национална сигурност Адриана Уотсън.

"Ако това се потвърди, никой не трябва да бъде изненадан", добави тя. "Катастрофалната война в Украйна доведе до поход на частна армия към Москва, а сега - изглежда - и до това".

Катастрофата стана два месеца, след като "Вагнер" предприе краткотраен бунтовнически поход към Москва, целящ да наложи отстраняването на военното ръководство на страната.

Според руските държавни медии Пригожин, който превърна контролираната от него частна армия "Вагнер" в елитна бойна сила във войната срещу Украйна, но си създаде врагове и в редовната руска армия, е бил в списъка на пътниците на самолета.

Катастрофата стана два месеца, след като "Вагнер" предприе краткотраен бунтовнически поход към Москва, целящ да наложи отстраняването на военното ръководство на страната.

Същевременно високопоставен съветник на украинският президент заяви, че катастрофата на самолета, в който е бил регистриран да лети шефът на "Вагнер" Евгени Пригожин, е сигнал от Кремъл, предаде АФП.

"Демонстративното елиминиране на Пригожин и командването на "Вагнер" два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руския елит преди изборите през 2024 г. "Внимавайте! Нелоялността е равна на смърт'", написа в социалните мрежи съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. 


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна