Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нургюл Салимова с лично признание: Много съм горда от постигнатото!

7
Снимка: Ани Петрова


Златното ни момиче в шахмата Нургюл Салимова обяви, че на финала на Световната купа в Баку е изпуснала доста шансове срещу шампионката Александра Горячкина.

"Не успях да спечеля купата, но играта ми бе достойна за финал, може би опитът не бе достатъчен. Аз съм много горда с постигнатото. Усетих подкрепата на много българи и хора от целия свят, благодаря за което. Това ме зареди с много положителна енергия", коментира тя на пресконференция.

Салимова призна пред родните медии, че последните месеци и седмици са и били напрегнати и стресиращи, но пък се чувства удовлетворена, че е успяла да спечели 6 мача в Баку.

"Самата аз се чувствам по-уверена от шахматна гледна точка, видях, че не съм толкова далеч от най-добрите в света. Вярвам, че са нужни може би допълнителни треньори, тъй като това е много сериозен турнир, това е възможност, която не се появява всеки ден, да играеш в Турнира на претендентките. Но преди това има и други турнири, така че никога не съм спирала да работя", посочи тя. 

"С това класиране придобих право на участие в Турнира на претендентките през месец април в Торонто, където ще бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много подготовка, но това правя от детството си", каза още Салимова.

"Последните седмици и месеци бяха доста напрегнати и стресиращи за мен. На 28 юли започна Световната купа по шахмат, бях в Баку от 28 юли до 22 август, успях да спечеля шест мача, сред които победих бившата световна шампионка по рапид и блиц Ана Музичук. На финала изпуснах доста шансове срещу гросмайстор Горячкина, не успях да спечеля купата, но играта ми бе достойна за финал, може би опитът не достигна. Благодаря за подкрепата, това ме зареди с положителна енергия и ми показа, че трудът ми е оценяван. С това класиране придобих право на участие в Турнира на претендентките през месец април в Торонто, където ще бъде определен противник на световната шампионка по шахмат за жени. Този турнир ще изисква много подготовка, но това правя от детството си", каза Салимова в първата си пресконференция след завръщането си от Баку.

Чуйте още в звуковия файл.

Снимки: Ани Петрова/БНР

По публикацията работиха: Златко Желев, Любомир Тодоров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени