Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия преговаря с партньорите от "ОПЕК+" за удължаване на съкращенията на петролния износ

Александър Новак
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия обсъжда с партньорите си от формата "ОПЕК +" възможността за удължаване на съкращенията на износа на петрол до края на октомври, но досега не е взето решение, съобщи агенция Интерфакс, цитирайки вицепремиера Александър Новак.

Решението ще зависи от пазарната ситуация, каза Новак според държавната информационна агенция ТАСС.

Изявлението на висшия енергиен служител на Русия и главен преговарящ с Организацията на страните износителки на петрол идва в момент, когато глобалните пазари на суров петрол се затягат, но лятното възходящо ценови рали на важната енергийна суровина спря поради нарастващата загриженост относно икономическия растеж на Китай.

Саудитска Арабия, която е де факто лидер на ОПЕК и близък съюзник на Русия на петролния пазар, се очаква да удължи собствените си доброволни съкращения на производството на петрол с още един месец, според търговци и анализатори, анкетирани от Блумбърг.

Досега Русия се ангажира да намали износа си на петрол през септември с 300 хил. барела на ден в сравнение със средното ниво от май до юни, каза Новак, като за първи път посочи базовата линия за намаленията. По-рано Русия обеща да ограничи износа си на суров петрол с 500 хил. барела на ден през август.

Въпреки че Новак не предостави базовата стойност, данните за индустрията, с които разполага Блумбърг, показват, че страната е изнасяла средно по 4,86 млн. барела на ден от май до юни по море и по тръбопроводи. През юли доставките на суров петрол за външните пазари бяха средно около 4,28 млн. барела на ден, или около 574 хил. барела на ден под базовата линия.

По-голямата част от тези барели бяха пренасочени към вътрешния пазар, тъй като руските рафинерии приключиха сезонната поддръжка и увеличиха преработката на нефт през миналия месец. Производителите в страната увеличиха доставките на суров петрол за рафинериите с около 303 хил. барела на ден, в сравнение със средното ниво от май до юни, до общо 5,66 млн. барела на ден през юли, според изчисления на агенцията, базирани на данни от индустрията. Данните за износа и рафинериите показват, че производството на суров петрол в Русия през юли е било по-ниско от средното през периода май - юни.

Русия изпълни задължението си да поддържа таван на производството си на суров петрол през август, каза още Новак. Страната се ангажира да намали производството с 500 000 барела на ден и да го запази на това ниво до 2024 г.

Междувременно в края на търговията в сряда петролът Брент поскъпва с 0,3% към 85,75 долара за барел, а американският лек суров петрол WTI - с 0,7% към 81,72 долара за барел, след като Енергийната информация администрация на Съединените щати (EIA) отчете спад на складовите запаси на петрол в страната с 10,584 млн. барела до 422,9 млн. барела през последната седмица.

Ураганът в Мексиканския залив също предизвика опасения от прекъсване на доставките, което държи инвеститорите нащрек. Офшорният Мексикански залив представлява около 15% от добива на петрол в САЩ и около 5% от производството на природен газ, според данни на EIA. В същото време петролът и други рискови финансови активи получиха тласък от отслабването на щатския долар, тъй като признаците, че икономиката на САЩ може да се охлади, повишиха надеждите, че Федералният резерв ще смекчи политиката си на затягане/повишаване на лихвите.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна