Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Смут в канадския парламент след овации за украинец, воювал на страната на нацистите

Ярослав Хунка (вдясно) в канадския парламент, 24 септември 2023 г.
Снимка: БТА

Председателят на долната камара на канадския парламент Антъни Рота се извини за фиаското с украинец, който е служил в нацистка военна част по време на Втората световна война, предаде Би Би Си.

Ярослав Хунка (98 г.) получи овации в парламента, след като Рота го обяви за "герой" по време на визита на украинския президент Володимир Зеленски.

Канадската еврейска организация CIJA обяви, че е дълбоко притеснена, че ветеран от нацистка дивизия, участвал в геноцида над евреите, е бил почетен в присъствието на премиера Джъстин Трюдо и президента Зеленски.

Хиляди украинци са воювали на страната на Германия по време на Втората световна война, милиони други са служили в съветската Червена армия.

В извинението си Рота подчерта, че отговорността за гафа е изцяло негова и никой друг, включително украинската делегация, не е знаел за идеята му да покани Хунка.

Въпреки това лидерът на канадската консервативна опозиция Пиер Полиевр заяви, че и премиерът Трюдо дължи извинение, тъй като също е отговорен за случилото се.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна