Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия и Саудитска Арабия ще обсъдят ситуацията на петролните пазари и цените

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че по-късно в сряда Русия и Саудитска Арабия ще обсъдят ситуацията на петролните пазари и цените на важната енергийна суровина на фона на бушуващия израелско-палестински конфликт, съобщава Ройтерс, цитирайки руски държавни информационни агенции.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазиз бин Салман трябва да участва в енергийна конференция в Москва по-късно през деня, предаде агенция ТАСС.

Александър Новак също така каза, че конфликтът може да засегне петролния пазар.

Цените на суровия петрол скочиха рязко в началото на работната седмица, следвайки масовото нахлуване през уикенда на "Хамас" в Израел и последвалия израелски отговор.

Трябва да се има предвид, че Израел добива много малко суров петрол, но пазарите се притесняват, че конфликтът може да ескалира и да наруши петролните доставки в Близкия изток, влошавайки допълнително очаквания дефицит за останалата част от годината.

Новак каза, че Русия и Саудитска Арабия ще обсъдят въздействието на конфликта в Близкия изток, който Кремъл предупреди, че може бързо да ескалира в регионален конфликт.

"Ще го обсъдим (конфликта)... Такива събития в света по един или друг начин могат да повлияят на ситуацията с потреблението на енергийни ресурси в една или друга посока", каза Новак, цитиран от агенция Интерфакс.

Новак участва в енергийна конференция в Москва, на която се очаква да присъстват и други официални лица, включително принц Абдулазиз, иракският премиер Мохамед Шиа ал-Судани и представители на ОПЕК.

На форума по-късно в сряда трябва да говори и руският президент Владимир Путин.

Преди време Саудитска Арабия и Русия се споразумяха да продължат с доброволните си съкращения на доставките на петрол до края на годината с общо 1,3 млн. барела петрол на ден, което е повече от 1% от световното търсене.

Най-големият износител на петрол Саудитска Арабия заяви във вторник, че работи с регионални и международни партньори, за да предотврати ескалацията на ситуацията в Газа и съседните райони, и потвърди, че подкрепя усилията за стабилизиране на петролните пазари.

Междувременно цени на петрола опитват известна стабилизация в началото на търговията в сряда след рязкото поскъпване с около 4% в понеделник, което беше последвано от известно понижение ден по-късно.

Фючърсите на петрол Брент се търгуват около нивото от 88,00 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - около 86,50 долара за барел, парирайки част от рязкото поскъпване в началото на седмицата към нива съответно от 89,00 и от 87,24 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


Според анализатори всяко евентуално доказателство, че Иран, поддръжник на "Хамас", е пряко замесен в атаката срещу Израел, може да застраши петролните потоци в Близкия изток. Основните рискове са свързани с по-стриктното прилагане на американските санкции върху износа на суров петрол от Иран или пък блокади от страна на Техеран на ключови морски пътища, вероятно с атаки срещу товарни кораби. Иран отрече да е замесен в текущия конфликт, а от Белият дом няма потвърждение, че Техеран стои зад нападението.

Междувременно САЩ и Венецуела са близо до постигане на разбирателство, което би довело до ограничено облекчаване на санкциите в замяна на стъпки за гарантиране на честни избори, според лица, запознати с въпроса, цитирани от агенция Блумбърг. Като част от неофициалната сделка САЩ биха били готови да вдигнат някои петролни и банкови санкции над Венецуела.

В Азия пък Китай обмисля нови мерки, за да помогне на икономиката си да постигне официалната цел за растеж, което може да повиши търсенето на най-големия вносител на петрол. Подобни мерки могат да бъдат оповестени още този месец, казаха запознати с въпроса.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна