Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво знаем за конфликта между "Хамас" и Израел

4
Бдение в Лалитпур, Непал, в памет на загиналите граждани на страната при нападението на "Хамас" срещу Израел, 9 октомври 2023 г.
Снимка: АФП

Хиляди загинаха и техният брой продължава да се увеличава през последните 5 дни, след като бойци на радикалното палестинско движение "Хамас" предприеха в събота, 7 октомври, изненадваща атака срещу Израел, който отговори с масирани удари срещу Газа.

Израел съобщи, че е възстановил контрола над граничните райони с Ивицата Газа, които станаха обект на нападението на "Хамас" в събота, и продължава бомбардировките над палестинския анклав от въздух, суша и вода.

В северната част на страната израелската армия съобщи, че е отговорила на артилерийски обстрел от страна на Ливан и Сирия.

АФП обобщава какво се знае за настоящия конфликт дотук.

Снимка: АФП
Как се разви нападението?

Стотици бойци на "Хамас" атакуваха Израел около 6,30 часа сутринта местно време в събота на еврейския празник Симхат Тора. Нападението бе извършено 50 години и един ден след избухването на арабско-израелската война от 1973 г., наричана Войната от Йом Кипур.

Подкрепяните от Иран ислямисти изстреляха хиляди ракети от Газа към Израел и използваха експлозиви и булдозери, за да пробият огражденията около палестинския анклав.

С мотоциклети, пикапи и моторниците членовете на "Хамас" нахлуха в Израел като тяхна мишена бяха градове, сред които Ашкелон, Офаким и Сдерот.

Въоръжените мъже превърнаха в касапница музикален фестивал, на който бяха стотици млади израелци и чужденци близо до кибуца Реим, разположен до Газа.

Израел обяви, че "Хамас" е взел около 150 заложници. Сред тях са 11 тайландци, двама мексиканци и неуточнен брой американци и германци.

Солидарност с Израел в Лион, 10 октомври 2023 г./АФП
Каква беше реакцията на Израел?

Израел обяви война на "Хамас" в неделя и отприщи вълна от хиляди въздушни удари срещу позиции на ислямистите в Газа.

Министърът на отбраната Йоав Галант в понеделник разпореди "пълна блокада" на Газа, което означава "без електричество, без храна, без вода, без газ", в стъпка, критикувана от ООН като възможно нарушение на международното право.

Военните струпаха десетки хиляди бойци и тежка техника край Газа, свиквайки 300 000 резервисти за операцията, наречена "Железни мечове".

Премиерът Бенямин Нетаняху предупреди, че военната кампания е само началото на продължителна война и обеща да "разбута" убежищата на "Хамас" в Газа.

Към вторник вечерта над 260 000 души са били принудени да напуснат домовете си в Ивицата Газа, чието население е 2,3 млн.

Вчера израелската армия съобщи, че до голяма степен си е върнала атакувания юг и е възстановила контрола по границата, избивайки бойци на "Хамас" от над десет селища и кибуци.

Късно във вторник обаче в южния град Ашкелон войници, подкрепени от хеликоптери и дронове, влязоха в сражение с няколко бойци на "Хамас", убивайки трима.

Израел е изправен и пред заплахата от война на няколко фронта след сблъсъци с подкрепяната от Иран ливанска шиитска групировка "Хизбула" на северната си граница с Ливан.

Имаше размяна на огън между Израел и Сирия във вторник, след като израелската армия съобщи за обстрел към Голанските възвишения, окупирани от 1967 г.

Три израелски удара бяха нанесени по граничния пункт Рафах с Египет, единственото КПП с Газа, което не се контролира от Израел.

Жертвите се увеличават

Общо настоящият конфликт доведе до над 3600 жертви сред израелци и палестинци – военни, цивилни и членове на "Хамас".

Израел съобщи, че ислямистите са убили над 1200 души и са ранили 2700 в израелски градове и селища.

Само в кибуца Беери "Хамас" са избили над 100 души.

Около 270 са жертвите на музикалния фестивал Супернова.

Вчера израелската армия съобщи, че е открила телата на над 1500 членове на "Хамас" след връщането на контрола си над южната част на страната.

Жертви има и от над 10 други държави, сред тях 11 тайландци, 14 граждани на САЩ и 10 непалци.

В Газа медици съобщиха за 900 убити и над 4000 ранени.

Около 260 000 са разселените в Ивицата Газа, сочат данни на ООН, 11 октомври 2023 г./АФП
Въоръженото крило на "Хамас" – "Бригадите Изедин ал Касам", обявиха в понеделник, че въздушните удари на Израел в Газа са убили "четирима от вражеските заложници", което не може да бъде независимо потвърдено.

Осем палестински журналисти са убити в хода на военните действия.

Безредици избухнаха и на Западния бряг, където от събота са загинали 15 палестинци.

Какво казва "Хамас" за атаката

"Хамас" твърди, че са изстреляли 5000 в офанзивата "Операция Потопът Ал Акса".

В понеделник ислямистите заплашиха да убиват заложници при всеки израелски удар срещу цивилна цел без предупреждение. И отхвърлиха преговори за размяна на заложници с Израел, "докато военната операция продължава".

Лидерът на "Хамас" Исмаил Хания обяви в събота "продължаване на битката за освобождаване на нашите земи и затворници от затворите на окупатора".

"Хамас" призова към включване във военните действия и "бойци на съпротивата на Западния бряг", както и "арабски и ислямски нации". 

Протест в подкрепа на палестинците, Солун, 10 октомври 2023 г./АФП

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна