Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителството на Германия очаква свиване на водещата европейска икономика с 0,4% през 2023 г.

Правителството на Германия очаква икономиката да се свие с 0,4% тази година поради високата инфлация, високите цени на енергията и слабата международна търговия, съобщи икономическият министър Робърт Хабек, който представи в сряда "есенните" прогнози на управляващите в Берлин.

Това означава, че Германия вероятно ще се окаже единствената водеща индустриална държава, която няма да отбележи растеж през 2023 г.

Немското правителство прогнозира растеж от 0,4% за 2023 г. в своята априлска прогноза, но слабостта в индустриалния сектор и най-високите лихви от десетилетие насам предизвикаха опасения от нова рецесия през тази година в най-голямата икономика в еврозоната.

Германската икономика претърпя рецесия през последното тримесечие на 2022 г. и първото тримесечие на 2023 г. Т.нар. "техническа рецесия" се определя като две последователни свивания на БВП.

Според новите прогнози обаче водещата европейска икономика се очаква да се разшири с 1,3% през 2024 г. и с 1,5% през 2025 г.

Роберт Хабек добави, че по-нататъшният спад на инфлацията е "положителен фактор" за икономическото възстановяване.

Инфлацията се очаква да спадне от 6,1% през тази до 2,6% през 2024 г. и да достигне важното целево ниво от 2% през 2025 г.

"Текущите икономически показатели като индустриално производство, входящи поръчки и бизнес климат показват, че брутният вътрешен продукт първоначално ще се развива слабо през третото тримесечие на 2023 г.", подчерта Хабек.

"В трудна геополитическа обстановка ние излизаме от кризата по-бавно от очакваното", посочи той.

"Сега Германия трябва да се заеме със структурните проблеми. Трябва да се намали бюрокрацията, да се привлекат повече квалифицирани работници от чужбина и да се премахнат пречките пред инвестициите", отбеляза Хабек.

Според него икономически импулс вероятно ще дойде и от личното потребление, имайки предвид нарастващите заплати и стабилния пазар на труда. През първата половина на 2023 г. номиналните заплати са нараснали по-рязко, отколкото през 2008 г., посочи икономическият министър. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна