Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отварянето на "нов фронт" срещу Израел зависи от ситуацията в Газа, заяви Иран

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан.
Снимка: АП/БТА

Иранският външен министър Хосейн Амир Абдолахиан, чиято страна подкрепя палестинската групировка "Хамас", заяви днес, че отварянето на "нов фронт" срещу Израел в Близкия изток ще зависи от действията на еврейската държава в ивицата Газа, която е бомбардирана от Израел, предаде АФП.

Коментираният "втори фронт" -  на северната граница на Израел с Ливан, би се отворил, ако шиитската групировка "Хизбула", съюзник на "Хамас" и подкрепяна от Иран, реши да се намеси масирано.

"Лидерите на някои държави ни питат за възможността за откриване на нов фронт (срещу Израел) в региона", заяви Амир Абдолахиан по време на среща в Багдад с  министър-председателя на Ирак Мохамед Шия ал Судани:

"Нашият ясен отговор на тези възможности е, че всичко зависи от действията на ционисткия режим в Газа", добави иранският първи дипломат, цитиран в изявление на иранското външно министерство. "Дори и сега престъпленията на Израел продължават и никой в региона не иска от нас разрешение да отвори нови фронтове", заяви Амир Абдолахиан.

След Ирак иранският външен министър предстои да посети Ливан, където проиранската "Хизбула" засега се ограничава до ограничена намеса в конфликта.

Иранският президент Ебрахим Раиси призова "мюсюлманските и арабските страни" да се "координират", за да "спрат престъпленията на Израел". Снощи той разговаря със саудитския принц Мохамед бин Салман и със сирийския президент Башар Асад. 

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна