Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френският президент свиква заседание по сигурността

Френският президент Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон свика днес извънредно заседание по сигурността в условията на повишена степен на тревога от терористични заплахи, предизвикана от убийството на учител миналата седмица в Арас, предаде "Асошиейтед прес".


Учебното заведение, в което учител по френски език бе прободен смъртоносно с хладно оръжие, беше евакуирано след получен впоследствие сигнал за бомба. Няколстотин ученици и учители обаче се върнаха в сградата, след като бомбената заплаха се оказа фалшива.

Трима души бяха ранени при нападението, извършено от бивш възпитаник на училището, подозиран в ислямски радикализъм. Префектурата на северния регион Па дьо Кале, на територията на която се намира училището, обяви, че след получаването на бомбената заплаха са били взети "всички предпазни и обезопасителни мерки". На място пристигна и екип от сапьори.

В събота Лувърът и Версайският дворец бяха евакуирани след сигнали за тревога, включително и за бомба.

Макрон отмени планирано пътуване в чужбина, за да свика заседанието по сигурността по обяд с министър-председателя Елизабет Борн и други членове на правителството на ключови позиции, както и в присъствието на висши представители на армията и контратероризма. Президентът беше планирал да участва в среща на върха за Западните Балкани в рамките на Берлинския процес в албанската столица Тирана.

Френският министър на националното образование и младежта Габриел Атал каза, че от началото на миналия месец са докладвани 168 бомбени заплахи във френските училища. 

"Това е недопустимо и неприемливо", заяви той.

Френското правителство повиши степента на национална тревога и разпореди мобилизацията на седем хиляди войници за допълнителни патрули в рамките на днешния ден, до второ нареждане, за засилване на сигурността и бдителността в цяла Франция. Днес слебодед ще бъде запазена минута мълчание в памет на убития преподавател в Арас. Бе прието да се отдаде почит и към паметта на друг учител - Самюел Пати, убит преди точно преди три години в близост до училището в парижко предградие, в което е преподавал. Гърлото му беше прерязано от чеченски радикалист, който в крайна сметка бе застрелян от пристигналите на мястото полицаи.

"Предприехме действия, предприемаме действия и ще продължим да предприемаме действия, за да гарантираме, че училището ще остане светилище за нашите ученици и за всички, които работят там", заяви Макрон в послание до преподавателите и останалите служители на училищната администрация, публикувано в социалната платформа "Екс" (доскоро "Туитър"). "На сляпата омраза ние винаги ще противопоставяме неутолимата жажда за учение, жажда за знания. Жаждата да живееш свободен", допълни той.

Контратерористичните сили разследват петъчното убийство в Арас, като заподозреният нападател и още няколко души са в ареста, съобщи прокуратурата. В последно време заподозреният е бил под наблюдението на разузнавателните служби поради съмнения за радикализъм.

АП се позовава на съдебни документи за информацията, че той е от руската република в Кавказ Ингушетия, съседна на Чечения.

Прокуратурата казва още, че предполагаемият нападател е бивш ученик на въпросното учебно заведение в Арас и по време на нападението неколкократно се е провикнал "Аллаху акбар" ("Бог е велик"). Прокуратурата обмисля да му повдигне обвинения в убийство, свързано с тероризъм, и в опит за убийство.

Убитият учител е Доминик Бернар, преподавател по френски език в северния град Арас, в училището "Гамбета-Карно", в което се обучават деца на възраст между 11 и 18 години. Учител и охранител са в критично състояние с прободни рани, обяви полицията. Прокурор по контратероризма каза, че е ранен и чистач.


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна