Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел се е съгласил хуманитарна помощ за Газа да бъде доставяна през Египет

Президентът на САЩ Джо Байдън (вляво) и министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху - Тел Авив, 18 октомври 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел ще позволи на хуманитарната помощ да влезе в Газа през Египет, съобщи кабинетът на премиера Бенямин Нетаняху в сряда, като каза, че само "храна, вода и лекарства" ще бъдат допуснати в блокирания палестински анклав, предава АФП.

„В светлината на искането на (САЩ) президента (Джо) Байдън Израел няма да осуети доставката на хуманитарна помощ през Египет“, заяви кабинетът на министър-председателя, обявявайки решение на кабинета. В изявлението се отбелязва, че помощта за цивилни в южната част на Ивицата Газа ще бъде разрешена, "стига тези доставки да не стигнат до "Хамас", който управлява Газа.

По-рано Израел обяви, че ще позволи на помощта да премине през Египет, като поддържаше, че доставките няма да идват от собствената му територия, докато "Хамас" не освободи десетките заложници, които взе при масирана атака на 7 октомври, която прерасна в тотална война.

„Израел изисква посещения на Червения кръст с нашите пленници и работи за мобилизиране на широка международна подкрепа за това искане“, се добавя в изявлението.

Запасите от вода, гориво и храна са на изчерпване в Газа, под осакатяваща блокада, ръководена от Израел, откакто ислямистите от "Хамас" поеха властта през 2007 г.

Израел ефективно изолира крайбрежния анклав след нападението от 7 октомври.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна