Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Букурещ и негови партньори обсъждат с Виена членството в Шенген

Австрия вече няма проблем с Румъния, каза румънският вътрешен министър

Луминица Одобеску.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходимо е политическо решение за Шенген. Това заяви пред Аджерпрес министърът на външните работи на Румъния Луминица Одобеску. Тя съобщи, че страната обсъжда с Австрия темата за присъединяване към пространството без граници, предаде БТА.

"Има контакти с австрийската страна на всички равнища и този диалог се води не само от нас, но и от нашите партньори от Европейския съюз. Имаме подкрепата на няколко държави. Видяхте, че присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство е в дневния ред на дискусиите на няколко европейски лидери, обсъждаме и с испанското председателство на Съвета на Европейския съюз", каза Одобеску.

Австрия вече няма проблем с Румъния, но все още твърди, че Шенгенското пространство трябва да бъде реформирано. Що се отнася до България, тя продължава диалога с Нидерландия и трябва да направи някои спешни реформи в съдебната система. Това заяви вчера в интервю за телевизия Б1 (B1) министърът на вътрешните работи Каталин Предою. Попитан дали България не е воденичен камък в тази ситуация, той отговори:

"Всички страни, включително Австрия, отбелязаха, че в момента Румъния няма проблеми с нелегалната миграция. В момента страната ни има много силна подкрепа. Що се отнася до проблема с България, той не е генерален. И за България има подкрепа сред страните членки по отношение на Шенген. Вярно е, че страната е в по-интензивен диалог с Нидерландия, във връзка с редица реформи, които трябва да направи в съдебната система в най-близък период. Тази глава е затворена за Румъния от миналата година. В този момент вече нямаме проблеми за обсъждане по отношение на правосъдието или граничния контрол. Всички са съгласни, че покриваме тези критерии. Предстои да видим какво ще бъде състоянието на преговорите между Нидерландия и България в близко бъдеще".

Според министъра още е рано да се каже дали приемането на България и Румъния в Шенген ще бъде гласувано от Европейския съюз през декември, но испанското председателство планира да го включи като точка от дневния ред на заседанието на Съвета по правосъдието и вътрешните работи.

Каталин Предою

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна