Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата във Враца разследва преправяне на резултати в село Малорад

Снимка: скрийншот видеонаблюдение

Районната прокуратура във Враца разследва случай на фалшифициране на резултатите от изборите за общински съветници в Борован. Разследването е по сигнал за преправяне на бюлетини в секция в село Малорад.

От записа на видеонаблюдението, публикуван на страницата на ОИК - Борован, става ясно, че в 5 секция в Малорад комисията решава да прекъсне за кратка почивка между броенето на бюлетините. Устройството обаче продължава да работи и се чува предложението:

"Тука сме си наши момчета, некой има ли претенции, да помогнем на Мартин, на бачо Цено - Комисията както каже. - Не, бе, ние сме си наши. Ако се направи, за всичките да има".

Членовете на комисията решават да отбележат преференции за кандидатите от Малорад във всички четири листи за общински съветници.

След малко на записа, за който комисията е останала с впечатление, че е спрян, се вижда как председателят й отбелязва в дясната част на няколко бюлетини.

Според окончателните резултати в Общинския съвет в Борован от Малорад влиза само Цено Цоловски, който пренарежда листата на "Възраждане" със 127 преференции, като 50 от тях са от малорадската 5 секция.

От прокуратурата съобщиха, че предстоят разпити на членове на комисиите - секционната и Общинската. Ще бъдат изискани записи от камери за видеонаблюдение в района на секцията. Ще се назначат различни експертизи. 

Законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от една до пет години за длъжностно лице, както и лице от състава на избирателна комисия, което по какъвто и да е начин преправи резултат от избори. 

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна