Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОПЕК повиши слабо прогнозата си за глобалното търсене на петрол

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) заяви в своя ноемврийски доклад, публикуван в понеделник, че е преразгледала слабо във възходяща посока оценката си за растежа на глобалното търсене на петрол през 2023 г. в сравнение с предходния месец.

Според новата прогноза, глобалното търсене на петрол се очаква да нарасне с 2,5 млн. барела на ден (при октомврийска оценка за увеличение с 2,4 млн. барела).

За 2024 г. ОПЕК запази прогнозата за увеличение на петролното потребление с 2,2 млн. барела на ден на годишна база.

Организацията приписа увеличението, което самата тя определи като незначително, на прогнозирания растеж на търсенето в Китай и страните, съставляващи Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). ОПЕК подчерта, че последните данни от Китай са успели да натежат върху новата прогноза спрямо по-слабите икономически показатели, наблюдавани в региона извън ОИСР.

Петролният картел също така очаква търсенето на петрол в рамките на ОИСР да нарасне през 2023 г. със 100 хил. барела на ден и с 2,4 млн. барела на ден в регионите извън ОИСР. През 2024 г. ОПЕК очаква в ОИСР да има растеж на търсенето на петрол с 300 хил. барела на ден, а при страните, които са извън ОИСР, от 2 млн. барела на ден.

Междувременно ОПЕК прогнозира в ноемврийския си доклад, че глобалният икономически растеж ще остане непроменен на ниво от 2,8%, докато за 2024 г. прогнозира повишаване на световния БВП с 2,6 на сто.

През споменатия период се очаква икономиката на САЩ да нарасне с 2,3% за 2023 г. и с 0,9% през 2024г., докато европейската икономика ще се разшири тази година с едва 0,2%, след което да нарасне с 0,5% догодина. ОПЕК запази без промяна прогнозата си за растеж на Китай от 5,2% през тази и от 4,8% през 2024 г. Руската икономика пък се очаква да нарасне с 1,9% през тази и с 1,2% през следващата година.

ОПЕК подчерта, че данните потвърждават за наличието на силен глобален икономически растеж, въпреки че потенциалните низходящи рискове могат да включват продължителна рестриктивна парична политика (политика на високи лихви) в борбата срещу инфлацията и геополитическите събития.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна
MüzikPsj:$e">  ʑНай-четени