Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добър растеж на производството и на продажбите на дребно в Китай през октомври

Секторът на недвижимите имоти остава "ахилесовата пета" за цялостното икономическо възстановяване

Китайската икономическа картина през октомври отбеляза известно подобрение с оглед на по-силно от очакваното нарастване на индустриалното производство и на продажбите на дребно, но засегнатият от кризата имотен пазар продължава да пречи на цялостното съживяване на втората по големина икономика в света.

Индустриалното производство се повиши през октомври с 4,6% на годишна база след нарастване с 4,5% през септември, показват данни на официалната китайска статистика. Това е най-солидната експанзия в производството от април насам и над пазарните очакванията за повишение с 4,4 на сто.

Продажбите на дребно пък нараснаха през октомври с цели 7,6% на годишна база след повишение с 5,5% месец по-рано и прогнози за растеж от 7 на сто. Това представлява десети пореден месец на растеж при търговията на дребно и най-солидно повишение от май насам.

По-слаб растеж обаче продължават да бележат дълготрайните бизнес инвестиции, като за първите десет месеца на 2023 г. те се повишиха с 2,9% спрямо същия период година по-рано и след повишение с 3,1% през периода януари - септември.

Проблемен остава секторът на недвижими имоти, където дълготрайните инвестиции през периода януари - октомври се понижиха с 9,3% на годишна база след спад с 9,1% през първите девет месеца на годината.

Втората по големина икономика в света се мъчи да постигне силно възстановяване след коронавирусната пандемия, след като проблемите в жилищния пазар, рисковете от дългове на местните власти, бавният глобален растеж и геополитическото напрежение намалиха възходяща инерция, която беше в сила по-рано през годината. Множество политики на държавна подкрепа се оказаха само умерено полезни, повишавайки натиска върху властите да въведат повече стимули.

Днешните по-силни данни за производството и търговията на дребно накараха повечето анализатори да останат предпазливи, тъй като те отбелязват, че секторът на имотите остава слабо звено за китайската икономика и посочиха липсата на големи реформи като друга пречка за устойчиво дългосрочно възстановяване на икономическия растеж.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна