Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конституционният съд на Германия отмени държавния фонд за климата за 60 млрд. евро

Конституционен съд на Германия в Карлсруе
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-висшият германски съд отхвърли законността на извънбюджетен фонд от 60 милиарда евро, който формира ключова част от плановете на правителството за финансиране на енергийния преход и политиката за климата, като обяви, че е нарушил закона на страната, ограничаващ емитирането на дълг, съобщават Ройтерс и "Файненшъл таймс".

Конституционният съд в Карлсруе се произнесе в сряда в полза на дело, заведено от основните опозиционни партии, като прецени, че правителството е нарушило закона, опитвайки се да използва повторно допълнителния капацитет за заеми от 2021 г., когато т.нар. "дългова спирачка" беше временно отменена по време на коронавирусната пандемия.

Дълговата спирачка, която ограничава допълнителните правителствени заеми до 0,35% от брутния вътрешен продукт, беше спряна съгласно извънредна "клауза за дерогация" поради кризата с Covid-19, но трябва да влезе в сила през следващата година.

Германското правителство е изправено пред дупка от 60 млрд. долара във финансите си, след като Конституционният съд на страната постанови, че планът за изразходване на неизползваните спешни средства от коронавирусната пандемия за инициативи в областта на климата е противоконституционен.

Решението на Германския конституционен съд срещу преразпределянето на неизползван дълг от ерата на Covid пандемията към климатичен фонд може да има по-широки последици за обичайните бюджетни практики, коментира канцлерът Олаф Шолц.

Освен това страната ще трябва да намери алтернативни начини за финансиране на така необходимите инвестиции след решението, каза той пред Долната камара на парламента - Бундестага.

Решението ще усложни преговорите за бюджета, които се провеждат тази седмица в рамките на тройната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц, чиято популярност спадна, тъй като най-голямата икономика в Европа се колебае близо до и в рецесионни нива.

Решението на Конституционния съд може също така да създаде прецедент за фискални отговори на бъдещи кризи.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна