Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори в Нидерландия: Кои са претендентите да наследят Рюте

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днешните избори в Нидерландия обещават да бъдат сеизмичен момент в политиката на кралството, след като премиерът Марк Рюте се оттегля от поста, на който изкара рекордните 13 години, коментира АФП.

Сондажите показват, че надпреварата е силно оспорвана и предварително не може да бъде посочен сигурен победител, което значи, че следващото правителство със сигурност ще бъде многопартийно.

Кои са основните кандидати, които искат да ръководят петата по големина икономика в ЕС?

Дилан Йешилгьоз (Народна партия за свобода и демокрация – дясноцентристка)

Дилан Йешилгьоз

Родената в Турция Дилан Йешилгьоз пристига в Нидерландия едва 8-годишна само с ръчен багаж, който майка и взела на лодката до Гърция.

Сега бившето дете бежанец се надява нейната твърда позиция за ограничаване на търсещите убежище да доведе метеоритния ѝ политически възход до премиерския пост, който за първи път може да бъде зает от жена. Някога наречена "питбул на токчета" от в. "Фолкскрант", 46-годишната Йешилгьоз показа готовността си за битка, излизайки на ринга да потренира с известния кикбоксьор Рико Верхувен.

Герт Вилдерс (Партия на свободата – националистическа, дяснопопулистка)

Герт Вилдерс

Някои го наричат "нидерландския Тръмп" заради прическата, но и заради антимигрантската реторика. Вилдерс смята, че има мисия да сложи края на "ислямизацията" на Запада.

Неговата антиислямска позиция му е спечелила международна известност, но и смъртни заплахи. От над десетилетие той живее под 24-часов защита в правителствена къща, оборудвана с паник стая.

Партията на свободата "иска нидерландският народ да е на първо място" и "прекратяване на дискриминацията срещу нидерландците", както и "затваряне на границите за авантюристи от други култури".

Франс Тимерманс (Лейбъристи/Зелени – лявоцентристка, социалдемократическа)

Франс Тимерманс

62-годишният бивш вицепредседател на Европейската комисия Франс Тимерманс се надява неговият опит, надеждните му ръце и климатичните препоръки да го катапултират до премиерския пост.

Бащата на четири деца, който умело си служи с няколко езика, впечатлява дори многоезичната Нидерландия, е създал коалиция между Зелени и Лейбъристи. От 2019 г. мощният му глас е в защита на "Зелената сделка" на ЕС и като бивш външен министър ще се нуждае от всичките си дипломатически умения да прокара дневния си ред срещу десните опоненти.

Питър Омцихт – ("Нов социален договор" центристка-дясноцентристка)

Питър Омцихт

Привържениците на Питър Омцихт го виждат малко като месия – честен посредник над тълпата, който е способен да разчисти помрачената от скандали нидерландска политика.

49-годишният полиглот сравнително късно се присъедини към предизборната надпревара, основавайки партията си едва през август и публикувайки манифеста си седмици преди изборния ден.

Той стана известен като разобличител, който свали правителството на Рюте заради скандал, в който хиляди родители погрешно бяха обвинени в мошеничество заради детски надбавки – понякога след расово профилиране.

Омцихт обаче на няколко пъти подчерта, че не иска да бъде премиер – "не искаме власт, искаме влияние". Но ако партията му спечели, той ще има малко пространство за избор.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна