Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Калин Стоянов: Категорично се разграничаваме от насилието над протестиращи граждани и над полицаи

Вътрешният министър Калин Стоянов пред сградата на НС, където ресорната парламентарна комисия го изслушва във връзка с протеста срещу БФС - 22 ноември 2023 г.
Снимка: БГНЕС

Не бива за пореден път да допускаме МВР да бъде използвано за боксова круша и дъвка на политиците, каза вътрешният министър Калин Стоянов пред журналисти, преди да бъде изслушан в Комисията по вътрешна сигурност на НС във връзка с протеста срещу БФС и последвалите ексцесии.

Междувременно стотици полицаи протестираха пред парламента с искане да спре политизирането на сблъсъците между футболни агитки и екипи на МВР миналия четвъртък. Днес в парламентарната Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта изслушват и президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. 

По повод демонстрацията на полицаи пред сградата на парламента по-рано днес министърът на вътрешните работи Калин Стоянов коментира, че се надява това да е подкрепа за МВР като институция.

Искам да успокоя колегите да работят спокойно, уверено, да вярват в себе си. За мен е гордост и чест да бъда техен министър, каза Калин Стоянов.

Вътрешният министър Калин Стоянов и главният секретар на МВР Живко Коцев обясниха пред депутатите, че протестът, състоял се миналия четвъртък, на който се стигна до сблъсъци с полицията, е бил нерегламентиран, освен това от ръководството на вътрешното министерство допълниха, че никой  от присъстващите фенове не е носел обозначителни знаци, с които да показва към кой футболен клуб принадлежи.

Ръководството на МВР е взело тези сериозни мерки за сигурност, тъй като е имало информация, че част от феновете имат намерение да нахлуят на Националния стадион "Васил Левски" и да прекратят футболната среща между отборите на България и Унгария, който се играеше в този момент там. 

Ние категорично се разграничаваме от насилието както по отношение на протестиращи граждани, така и по отношение на полицаи. Професионалното ръководство и аз като министър сме на мнение, че благодарение на навременната намеса на Столична дирекция на МВР и ГД "Жандармерия" ние не допуснахме да има човешки жертви и много по-тежки последици за София, заяви министърът по време на изслушването си в парламентарната комисия.

"В продължение на няколко дни преди протеста на 16 ноември ние наблюдавахме организация в различните групи в интернет за това как футболни групи възнамеряват да се съберат на мирен протест в деня на футболната среща срещу БФС.

Започнахме комуникация с кмета на Столична община, при което в деня преди протеста отново изпратихме писмо, и за пореден път ги уведомихме, че предстои нерегламентиран протест, защото преди протеста той не беше съгласуван с кмета на Столична община.

В деня на протеста разбираме, че той вече е съгласуван с кмета. Практиката назад в годините е винаги преди да съгласува протест, да се търси становище на Столична дирекция на вътрешните работи.

Затова ние до последно имахме нагласата за организиран нерегламентиран, а след това стана ясно, че е съгласуван, затова в рамките на деня преди протеста трябваше да направим организацията", добави Стоянов.

Той посочи, че предвид вида на протеста са оценили, че това мероприятие е рисково, и по тази причина са изкарани 1600 полицейски служители.

Вчера на брифинг министър Калин Стоянов заяви отново: 

По-рано днес парламентът включи в дневния ред дебати по създаване на временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата при полицейското насилие на протеста. Предложението е внесено от ПП-ДБ и ще бъде обсъдено на утрешното заседание. 
ГЕРБ обяви, че ще подкрепи създаването на анкетни комисии и за полицейското насилие над протестиращи футболни запалянковци, и за евентуален натиск над министъра на електронното управление.
ДПС няма да подкрепи създаването на анкетната комисия и на свой ред ще предложи създаване на комисия, която да разследва действията и твърденията на министъра на електронното управление и неговия заместник.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна