Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Управляващата коалиция в Германия се споразумя за ревизията на Бюджет 2024

Отляво надясно - финансовият министър Кристиан Линднер, министърът на икономиката Роберт Хабек и канцлерът на Германия Олаф Шолц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Управляващата коалиция в Германия сключи споразумение за ревизирането на финансовия план за 2024 г., преодолявайки вътрешните разделения, възникнали след премахването от Конституционния съд на страната на ключов инструмент за финансиране.

След седмици на напрежение, предизвикано от решението на съда от миналия месец, канцлерът Олаф Шолц, министърът на икономиката Роберт Хабек и министърът на финансите Кристиан Линднер преговаряха през цялата изминала нощ, за да финализират сделка за запушване на дупка от 17 милиарда евро в бюджета за следващата година, съобщиха за Ройтерс и Блумбърг неназовани правителствени длъжностни лица.

Социалдемократът Шолц, Хабек от Зелените и лидерът на свободните демократи Линднер се пазаряха за подробностите в продължение на дни, повдигайки въпроси относно жизнеспособността на трипартийната управляваща коалиция, което обезпокои инвеститорите. Те ще дадат пресконференция в 12.00 часа местно време в Берлин, на която ще обяснят спецификата на споразумението.

Шокиращото решение от 15 ноември на Конституционния съд на Германия преобърна десетилетната практика за използване на специални фондове за финансиране на инвестиции и постави под въпрос десетки милиарди евро разходи, финансирани с дълг. Въпросът прерасна в политическа криза, тъй като използването на средствата беше от решаващо значение за преодоляването на различията в коалицията и основата на правителствения им план.

Спорът, който допълнително подкопа и без това слабите рейтинги на одобрение за правителството, се въртеше около така наречената дългова спирачка, която ограничава нетните нови заеми. Извънбюджетното финансиране беше начин да се заобиколят конституционните правила и все още да се плаща за проекти като инвестиции в климатичния преход на страната.

Подробностите на новия план за разходи за 2024 г. ще бъдат внимателно наблюдавани, тъй като и трите партии в коалицията се стремят да наложат своите червени линии в преговорите. Докато ГСДП и Зелените искаха да защитят социалните програми и климатичните инвестиции, Свободните демократи настоявах през 2024 г. "да не се натиска" отново дълговата спирачка за пета поредна година.

След решението на съда правителството беше принудено да преразгледа своя финансов план за 2023 г. и отново да суспендира ограниченията за заеми, докато първоначалният бюджет за следващата година, одобрен от кабинета през юли, беше спрян да премине през парламента.

Сътресенията в немския кабинет също така се развиха във време на продължителна стагнация в най-голямата икономика в Европа. Според месечното проучване на Блумбърг, публикувано в понеделник, икономистите са станали по-песимистично настроени относно перспективите на Германия. Те прогнозират, че БВП ще се свие с 0,2% през настоящото тримесечие, което е двойно повече от предишния прогнозиран спад от 0,1 на сто.

По-рано в сряда пък институтът IW прогнозира, че германската икономика ще се сви с нови 0,5% през 2024 г. след очаквания спад с 0,5% през тази година в резултат на възникналата бюджетна криза. 

По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна