Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ обмислят увеличаване на митата за китайски електромобили и соларни продукти

САЩ обмислят повишаване на митата за вноса на китайски електрически автомобили и на други стоки, тъй като се опитват да ограничат зависимостта от най-голямата икономика в Азия и да защитят собствената си зелена индустрия, съобщи в четвъртък "Уолстрийт джънръл", цитирайки неназовани свои източници.

Докато служители в администрацията на президента Джо Байдън до голяма степен са оставили в сила митата от ерата на Тръмп върху китайски стоки, които са на стойност около 300 милиарда долара, Белият дом и редица американски агенции отново обсъждат налозите, посочиха източниците на финансово издание, предаде Блумбърг.

Китай се превърна в глобална сила в производството на електрически автомобили, като Блумбърг изчислява, че страната се очаква да формира около 60% от световните продажби на 14,1 милиона нови пътнически електромобили (EV) през 2023 г. Това господство доведе до напрежение и на други места - най-вече в Европа, като през септември ЕС стартира разследване за държавното субсидиране на китайски електромобили. Служители на ЕС твърдят, че Китай неподчтенно "наводнява" пазара с евтини коли. Пекин определи това разследване като нарушение на правилата на Световната търговска организация.

Положението с пазара на електромобили в Европа е различен от този в САЩ, където тарифите вече са достатъчно високи, за да възпират конкуренцията от Китай. Китай е изнесъл близо 48 000 електрически коли за Северна Америка към октомври тази година, но в сравнение с повече от 564 000 превозни средства, които е доставил за Западна Европа.

Китайските електрически превозни средства в момента подлежат на налог от 25% в САЩ, което ограничава възможността им да навлязат на пазара. Така например, китайската компания BYD Co. не продава на дребно пътническите си превозни средства в Северна Америка, въпреки че е на прага да изпревари Tesla Inc. на Илън Мъск като най-големият продавач на електрически автомобили в света.

Следователно повишаването на тези тарифи за електромобили вероятно няма да има непосредствено въздействие върху потребителите в САЩ, сочи информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Въпреки това през последните седмици имаше засилен политически натиск в САЩ за увеличаване на митата срещу Китай. Двупартийна група законодатели по-рано този месец препоръча повишаване на митата върху стоки от Китай и допълнително ограничаване на инвестициите в страната. Републиканският сенатор Линдзи Греъм пък заяви в сряда, че ще помогне за изготвянето на санкции "от ада", които да бъдат наложени на Китай, ако Пекин се опита да нахлуе в Тайван.

САЩ също така се подготвят за президентски избори следващата година, което може допълнително да подхрани политическото напрежение, свързано с Китай. Фаворитът на Републиканската партия е бившият президент Доналд Тръмп, който започна търговската война по време на мандата си, тъй като твърдеше, че Пекин се е възползвал от САЩ.

"Преди президентските избори нито един кандидат от която и да е партия не губи гласове, като звучи твърдо по отношение на търговията с Китай", отбеляза пред Блумбърг Робърт Карнел, регионален ръководител на изследванията за Азиатско-тихоокеанския регион в ING Groep NV.

Нарастващото напрежение около търговията може да навреди на възстановяването на китайския юан, който е сред най-зле представящите се валути в Азия тази година.

След информацията на "Уолстрийт джърнъл" юанът ограничи първоначалното си поскъпване и сега се търгува на ниво около 7,1484 спрямо долара.

Други цели за потенциални увеличения на митническите ставки са китайски соларни продукти и батериите за електромобили, посочиха източниците на финансово издание. Докато САЩ сега основно внася соларни материал от Югоизточна Азия, Китай все още е огромен доставчик на батерии за EV. Така например, китайската компания Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. е най-големият производител в света на батерии а електромобили.

Администрацията на Байдън също така обмисля намаляване на митата върху някои китайски потребителски продукти, които служителите не смятат за стратегически важни, посочва още "Уолстрийт джърнъл".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна