Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ не са замесени в експлозиите в Иран, заявиха от Държавния департамент и Белия дом

Няма причина да се смята, че Израел има нещо общо, говорителят по въпросите на националната сигурност Джон Кърби

Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати не са замесени по никакъв начин в експлозиите в Иран и нямат основание да смятат, че Израел има нещо общо с тях, заяви на редовен брифинг говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от Ройтерс.

Две експлозии убиха над 100 души и раниха още стотици на възпоменателна церемония в югоизточния град Керман в Иран по-рано днес в памет на иранския генерал Касем Солеймани, който бе убит от американски дрон през 2020 г., съобщиха ирански официални представители, обвинявайки неуточнени към този момент "терористи" за нападението.

Вашингтон не е видял никакви индикации, че Израел може да стои зад двата взрива, заяви говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби в отделно изявление и добави, че САЩ ще продължат да поддържат значително присъствие на военни сили в Близкия изток на фона на продължаващия сблъсък между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас".

САЩ продължават да са изключително обезпокоени от риска конфликтът в ивицата Газа да се разпространи и на други фронтове след вчерашното убийство на високопоставения лидер на "Хамас" Салех ал Арури в Бейрут, отбеляза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Израел нито е потвърдил, нито е отрекъл участието си в убийството, отбелязва Ройтерс.

Милър заяви, че не може да даде оценка за това кой е извършил убийството, но нарече Ал Арури "брутален терорист с кръв на цивилни по ръцете си". Вашингтон не е бил предварително уведомен за удара, добави той.   

Същевременно Иран обеща бърз и твърд отговор на нападението в Керман, а президентът Ебрахим Раиси отмени планираното си посещение в Турция.

Генералният секретар на ООН  Антонио Гутериш "осъди възможно най-остро" двойната експлозия в Иран: "Генералният секретар Антонио Гутериш призовава отговорните да бъдат изправени пред правосъдието", заяви в комюнике неговата говорителка Флоренсия Сото Нино, цитирана от АФП.

Руският президент Владимир Путин изрази днес съболезнования към ръководството на Иран във връзка с експлозиите, като осъди "тероризма във всичките му форми" и каза, че нападението срещу мирни хора е "потресаващо със своята жестокост и цинизъм", се посочва в изявление от Кремъл.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече смъртоносните експлозии край гроба на ген. Касем Солеймани "чудовищна терористична атака" и изрази дълбоката си скръб по този повод, предаде Анадолската агенция.

"Дълбоко сме натъжени от чудовищните терористични нападения, извършени в провинция Керман в Иран. Пожелавам Божията милост на онези, които загубиха живота си при нападенията, и бързо възстановяване на ранените", написа Ердоган в социалната мрежа Екс.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна