Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Хизбула" атакува с дронове израелска база

Границата на Израел с Ливан, 21 ноември 2023 г.
Снимка: АФП

"Хизбула" е предприела атака с дронове срещу военна база в Северен Израел днес, обявявайки нападението за отговор на скорошни убийства в Ливан, за които радикалната ливанска организация обвинява еврейската държава, предаде Ройтерс.

Групировката обяви, че дроновете са ударили военен щаб в Сафед като част от отговора на убийството на заместник-лидера на "Хамас" Салех ал Арури в Бейрут и на командир на "Хизбула" вчера.

Запознат с операциите на "Хизбула" източник заяви, че това е първият път, в който е атакуван Сафед – на около 14 км от границата, по време на враждебните действия, които започнаха преди месеца, когато радикалното палестинско движение предприе изненадваща кървава атака в Израел.

Говорител на израелската армия потвърди за атака срещу база на север, но заяви, че няма нанесени щети или пострадали.

Над 130 бойци на "Хизбула" са убити в Ливан през последните месеци, което е най-кръвопролитната конфронтация с Израел от войната им през 2006 г.

Убитият вчера командир на "Хизбула" – Уисам Тауил, бе командир на елитните сили Радуан и е най-високопоставеният боец на ливанската групировка, убит в досегашния конфликт. Той играел водеща роля в операциите на юг. 

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна