Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доклад на Световния икономически форум в Давос:

Потенциалът на изкуствения интелект е най-голямата краткосрочна заплаха за света

Снимка: weforum.org

Световният икономически форум (WEF) публикува в сряда свой доклад за глобалните рискове за 2024 г., разкриващ какви са краткосрочните и дългосрочните заплахи в света според последното проучване.

Относно краткосрочните заплахи, докладът уточнява, че "погрешната информация и дезинформацията" е една от "най-сериозните" заплахи, като потенциалът на изкуствения интелект (ИИ или AI) се разглежда като основен двигател за това.

ИИ може "да наводни глобалните информационни системи с фалшиво съдържание", ако бъде използван от "злонамерени участници". Тези "лоши актьори" могат да използват технологията "за разширяване на обществените и политически разделения" и да предизвикат граждански вълнения и допълнителна правителствена цензура върху "свободния поток на информация".

С предстоящите многобройни избори през 2024 г. и 2025 г. и над 3 милиарда души, които трябва да се отправят към урните, този риск е "засилен", се казва в доклада на WEF.

Що се отнася до дългосрочните заплахи, рисковете, свързани с климата, "допринасят за 5 от 10-те най-големи заплахи, тъй като светът се приближава или вече пресича "повратните климатични точки".


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна