Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Домбровскис: ЕС трябва да предотврати попадането на чувствителни активи в "погрешни ръце"

Еврокомисар Валдис Домбровскис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

ЕС трябва да намери начини да предотврати най-чувствителните си технологии, компании и активи "да попаднат в погрешни ръце", като Брюксел се подготвя да разкрие мерки за укрепване на икономическата сигурност на съюза, заяви европейският комисар Валдис Домбровскис пред "Файненшъл таймс" по време на Световния икономически форум в Давос.

Предложенията са предназначени да помогнат на блока да остане конкурентоспособен в основни индустрии като софтуер, чипове и самолети и да намалят потенциала за конкурентни сили, включително Китай, да контролират жизненоважна инфраструктура във време на глобална нестабилност.

"Ние сме изправени пред много по-конфронтационен геополитически пейзаж, отколкото бяхме изправени преди няколко години или десетилетия, и съответно трябва да видим как осигуряваме и интересите на националната ни сигурност", отбеляза той.

Според него, предложените действия ще бъдат "целенасочени и пропорционални", така че "целият този дебат за икономическата сигурност да не се превърне в претекст за протекционизъм".

Решенията относно инвестициите и контрола върху износа са в ръцете на държавите членки на ЕС. Но като се има предвид нарастващото търговско напрежение между САЩ и Китай и руската инвазия в Украйна, които оказаха натиск върху икономиките в еврозоната, Брюксел смята, че трябва все повече да работи като единен блок.

"Със сигурност сме по-силни, ако действаме заедно. Тогава ще имаме икономическата тежест да бъдем основен играч на световната сцена, докато за отделните държави членки често е много по-трудно", каза Домбровскис пред финансовото издание.

Европейският пакет за икономическа сигурност, който трябва да бъде публикуван следващата седмица, ще включва законодателни подобрения в режима на ЕС за скрийнинг на инвестиции от страни извън блока. Този пакет също така ще изложи идеи за контрол на инвестициите, изтичащи от ЕС, съчетани с предложения за добавяне на "европейско измерение" към контрола върху износа на чувствителни технологии.

Един от скорошните примери се отнася до натиска в края на миналата година на САЩ върху Нидерландия и Япония да прекратят продажбата на усъвършенствано оборудване за производство на силициеви чипове на Китай. След месеци на разговори Хага се съгласи да наложи ограничения върху износа, което удари продажбите на лидера на пазара на чипове ASML.

Домбровскис отбеляза, че желае да се гарантира, че има повече европейска координация в района, когато се вземат такива решения.

След шока от прекратяването на зависимостта от руския петрол и газ страните от ЕС също искат да намалят риска от излагането си на Китай, който доминира в производството на зелени технологии като слънчеви панели и суровини.

Тази седмица Европейският парламент гласува с голямо мнозинство в полза на задължителната проверка на китайските инвестиции в "критично важни европейски активи, като пристанища и транспортни мрежи". Решението няма правно действие, но увеличава натиска върху ЕК да действа, посочва "Файненшъл таймс".

"ЕС трябва спешно да подобри начина, по който защитава своите жизненоважни икономически интереси по координиран начин, но държавите членки ще останат много внимателни Комисията да не превиши правомощията си", посочи еврокомисарят във връзка с очаквания пакет за икономическа сигурност.

Пакетът също така ще актуализира правилата от 2020 г., които задължават правителствата да уведомяват Комисията за преки чуждестранни инвестиции, които биха могли да застрашат сигурността или обществения ред.

ЕК вероятно ще предложи подобна система за изходящи инвестиции от съюза, за да попречи на компаниите да избягват контрола върху износа, но да създават заводи в чужбина. Всяко правителство обаче първо трябва да приеме процес на проверка.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна