Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британски военен предупреди за нарастваща заплаха от Русия

Снимка: www.army.mod.uk

Великобритания трябва да обучи "гражданска армия", готова да води сухопътна война в бъдеще, каза началникът на армията генерал Патрик Сандърс. 

Патрик Сандърс предупреди, че само увеличаването на запасните части няма да е достатъчно. Той подчерта заплахата от Русия и посочи стъпките, предприети от други европейски нации, за да поставят населението си на “солидна военна основа". 

Генералът също така призова да се направи повече за оборудването и модернизирането на въоръжените сили на Обединеното кралство. В реч на конференция за бронирани превозни средства Патрик Сандърс не търсеше аргументи за наборна служба, при която мъжете в годна бойна възраст са длъжни да се записват в армията, а по-скоро за полагане на основите за доброволно повикване, ако избухне война.

Генералът говори за необходимостта "предвоенното поколение" на Обединеното кралство да се подготви за възможността за война и каза, че това е "задължение на цялата нация". Не за първи път Патрик Сандърс предупреждава за нарастващата заплаха от война и изразява загриженост относно липсата на готовност на Великобритания.

Генералът, който между другото ще напусне поста си през юни, каза, че „войната на Русия в Украйна е много повече от завземане на територия и  че става дума за победа над британската система и начин на живот”. Той е яростен противник на намаляване на числеността на армията и на военните разходи.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна